Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ξεκαρδιστική, μουσικοχορευτική «Μήδεια».


Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Μια ξεκαρδιστική, σπαρταριστή κωμωδία, γεμάτη μουσική και τραγούδια είναι η Μήδεια του Μποστ σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Είναι μια παράσταση στημένη με πολύ πολύ κέφι, που μοιάζει να την απόλαυσε πρώτος από όλους ο ίδιος ο σκηνοθέτης που την εμπνεύστηκε.

Η Μήδεια του Μποστ είναι μια άλλη Μήδεια, που δεν σκοτώνει τα παιδιά της μόνο για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, ο οποίος έχει βέβαια ερωμένες. Το έργο ξεφεύγει σε πολλά υποεπεισόδια καθώς λαμβάνουν μέρος δευτερεύοντες ήρωες, μοναχοί , μοναχές και παπάδες και αναρωτιόμαστε πού το πάει ο συγγραφέας. Εν τέλει βέβαια το έγκλημα θα πραγματοποιηθεί. Η Μήδεια θα σκοτώσει τα παιδιά της, όχι μόνο για εκδίκηση, αλλά και γιατί δεν είναι διόλου φρόνιμα και  πέφτουν συνεχώς σε ερωτικές και άλλες ατασθαλίες,  κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί.


Όλοι γνωρίζουμε βέβαια τον ταλαντούχο, αστείρευτο Μποστ με την αξεπέραστη έμπνευσή του. Όπως και να έχει όμως και το καλύτερο κείμενο μπορεί κάπου να πλατειάσει, να παλιώσει ή να το βαρεθούμε. Εδώ, ο σκηνοθέτης, με ένα μαγικό ραβδάκι που δε σταματά να χρησιμοποιεί, διατηρεί  όλα τα καλά στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα φρεσκάρει  διακριτικά το κείμενο  με τέλεια μελετημένες ατάκες της επικαιρότητας. Ακόμη,  εμποτίζει  κάθε στιγμή του έργου με αδιάκοπες μεθοδικά σχεδιασμένες μικροπαρεμβάσεις και αποδίδει ξεκαρδιστικές πινελιές στην κίνηση και στην ερμηνεία του κάθε ηθοποιού με οδηγίες καρέ καρέ, που φαίνεται πως καλύπτουν απόλυτα κάθε στιγμή του κάθε ρόλου. Το αποτέλεσμα είναι απλά απολαυστικό!!

Ένα ακόμη στοιχείο που απογειώνει το μπρίο της παράστασης, είναι τα πάμπολλα μουσικοχορευτικά κομμάτια, άλλοτε σε μουσική της Monika κι άλλοτε διασκευές γνωστών τραγουδιών, που φορτίζουν θετικά το έργο, δίνοντάς του ένταση, παλμό και ευχάριστη διάθεση. Μια ομάδα σαλτιμπάγκων με παραδοσιακές στολές αναλαμβάνουν δράση και γεμίζουν με κέφι, γλέντι , τραγούδι και κίνηση τη σκηνή∙ φαίνεται πως ο σκηνοθέτης είχε μεγάλα κέφια την ώρα που οραματίστηκε την παράσταση  και σε αυτή του την έμπνευση συμπαρέσυρε όλη την ομάδα των ηθοποιών του. Μουσική επί σκηνής παίζει με πάθος στο πιάνο του ο Γιάννης Μαθές, ο οποίος λαμβάνει και ενεργό ρόλο στην παράσταση καθώς καλείται να δώσει τη λύση σε συγκεκριμένες στιγμές.Την κίνηση επιμελήθηκε η Ειρήνη Ερωφίλη Κλέπκου.


Ανησυχούσα πως θα με ενοχλούσε η χρήση ενός άντρα ηθοποιού σε έναν γυναικείο ρόλο, αυτόν της Μήδειας, κάτι που επαναλαμβάνουν πολλοί σκηνοθέτες, δυστυχώς πολύ συχνά αποτυχημένα. Αλλά εδώ, ο Μάκης Παπαδημητρίου είναι στα αλήθεια εξαιρετικός∙ τόσο γλυκός, διακριτικός, ευέλικτος πάνω στη σκηνή, χαριτωμένος, έξυπνος, ξεκαρδιστικός!! Τον ντύνεται το ρόλο και τον παίζει…. και είναι άπαιχτος! Γίνεται μια Μήδεια που ξεπερνά τον εαυτό της και καθίσταται ο καλύτερος ενορχηστρωτής για το θίασο που τον πλαισιώνει, κάνοντας αναμφίβολα την καλύτερη ερμηνεία από όλους!

Στη σκηνή παρατηρούμε εδώ κι εκεί κάμποσα ευμεγέθη μύδια, που παραπέμπουν στην μοναδική ηρωίδα, την Μήδεια….Ναι!! Ευχάριστοι οι φωτισμοί και τα παιχνίδια με τις σκιές της Χριστίνας Θανάσουλα.

Αυτά λίγο πολύ είναι τα δυνατά, πολύ δυνατά θα έλεγα στοιχεία της παράστασης, που την κάνουν να γράψει τη δική της μικρή ιστορία στο θεατρικό γίγνεσθαι και την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για τους θεατρόφιλους. Αν είναι τέτοια Μήδεια, Μήδεια για πάντα!! Σπεύσατε να τη δείτε στο θέατρο Αυλαία!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή - Απόδοση στίχων - Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωτότυπη μουσική : Monika
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου
Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπασάββα
Οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Παραγωγή: Μυθωδία
Επικοινωνία: BrainCo
Διανομή:
Μήδεια Μάκης Παπαδημητρίου
Οιδίποδας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Ευριπίδης Γιάννης Δρακόπουλος
Καλόγρια Πόλυ Τζένη Θεωνά
Ιάσωνας Νίκορέστης Χανιωτάκης
Τροφός Γεράσιμος Σκαφίδας
Αντιγόνη Μπέτυ Αποστόλου
Κορυφαία Χορού Άννα Κλάδη
Μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Μαθές.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ 30,31/1 και 1,2,6,7,8,9/2
                                ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΕΣ από 13/2 ως 12/4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου