Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

"Ρωμαίος και Ιουλιέττα", οι μαθητές μας συγκινούν




Της Βικτωρίας Ιωσηφίδου
Οι εντυπωσιακές ερμηνείες των εφήβων της Νεανικής Σκηνής του δήμου Νεάπολης- Συκεών, ερμηνείες που κάποιες στιγμές δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν όχι μόνο από τις σκηνές ενηλίκων αλλά και από επαγγελματίες ηθοποιούς χαρακτήρισαν την παράσταση  Ρωμαίος και Ιουλιέττα, το βράδυ της Τετάρτης στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο. Ερμηνείες που καθήλωσαν ακόμη και τους πιο ζωηρούς από το ακροατήριο και επέβαλαν απόλυτη ησυχία.
Ήταν μια κλασσική απόδοση του έργου, κάτι που απόλυτα χαιρετίζουμε, μετά από τις πάμπολλες εκδοχές διασκευών και εναλλακτικών αποδόσεων που κυκλοφορούν.

Με μεγάλη τρυφερότητα, ευαισθησία, ευσυνειδησία και πολύ ταλέντο οι νέοι ερμηνευτές βυθίστηκαν στην κυριολεξία μέσα στους ρόλους, τους οποίους απέδωσαν απερίσπαστοι, με τον καλύτερο τρόπο. Στην επιτυχία τους αυτή οδηγός και πολύτιμος σύμβουλός  τους ήταν η σκηνοθέτης Ιωάννα Γεωργαντά, που έστησε με μεγάλη επιμέλεια την παράσταση και φαίνεται πως με ιδιαίτερη προσήλωση στάθηκε πάνω σε καθέναν από αυτούς ξεχωριστά και τον δίδαξε.
Οι επίδοξοι ηθοποιοί κινήθηκαν με άνεση πάνω στη σκηνή, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις αραχνοΰφαντης κουρτίνες του σκηνικού, πότε σε μικρά σχήματα των δύο-τριών, πότε σε  μεγάλες ομάδες, με όλο σχεδόν το θίασο επί σκηνής. Και τότε μας χάρισαν όμορφες εικόνες, άλλοτε στατικές και άλλοτε με κίνηση, εξαιρετικά  σκηνικά χορού,  αλλά και εμβληματικές ζωντανές μονομαχίες, που θα τις ζήλευαν ακόμη και σκηνοθέτες της μεγάλης οθόνης. Την κίνηση δίδαξε στα παιδιά η Κωνσταντίνα Καστέλλου, και δεν θα μπορούσε  να έχει καλύτερους μαθητές.
Μας αιχμαλώτισαν ακόμη όλες οι σκηνικές κατασκευές και τα κοστούμια, που όπως μάθαμε έφτιαξαν  τα ίδια τα παιδιά με περισσή δημιουργικότητα, καθοδηγούμενα από τις απαιτήσεις του  έργου και με την εμπνευσμένη βοήθεια της Μαγδαληνής Σίγα.  Ανάμεσα σε αυτές τις κατασκευές τα δύο οικόσημα, των Μοντέγων και των Καπουλέτων, μα και τα δύο κόκκινα φωτισμένα ρόδα, δεξιά κι αριστερά στην οροφή. Την παράσταση όμως έκλεψαν  οι πάμπολλες και ιδιαίτερα καλαίσθητες  μάσκες, κάθε μια και μοναδική, που έδωσαν σε όλο το έργο μια ξεχωριστή φυσιογνωμία, μάσκες που μια φορούσαν και μια απομάκρυναν από το πρόσωπό τους οι ηθοποιοί και  που στο τέλος του έργου τις απόθεσαν όλοι επάνω στο μνήμα  του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας που εντούτοις παρέμειναν ζωντανοί, καθισμένοι   πάνω στη σκηνή, ακόμη και μετά το θάνατό τους, σα δυο αγγελάκια στον παράδεισο, που απολάμβαναν την αιώνια αγάπη τους με αγκαλιές, γέλια και παιχνίδια, πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση!
Την ατμόσφαιρα του έργου συμπλήρωσαν ευχάριστα οι όμορφοι φωτισμοί και η πολλή και κατάλληλη μουσική.
Την καρδιά μας έκλεψε τέλος  η αιωρούμενη στη σκηνή, μεγάλη, φωτεινή καρδιά, σύμβολο κλασσικό της αγάπης. Η  καρδιά αυτή δεν ήταν μόνο  το σύμβολο  της αγάπης του Ρωμαίου  και της Ιουλιέττας αλλά -για εμάς-  και της αγάπης με την οποία φαίνεται πως στήθηκε  όλη η  παράσταση, μια  προσεγμένη δουλειά που αντανακλά μεγάλο ζήλο, ακούραστη προσπάθεια και ατέλειωτες ώρες δουλειάς από μικρούς και μεγάλους.
Συγχαρητήρια σε όλους τους  συντελεστές, συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή που στέκει πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε δράση πολιτισμού μα κυρίως, συγχαρητήρια  σε σας παιδιά!  Μας κάνατε περήφανους  και αισιόδοξους για το μέλλον. Μακάρι με τον ίδιο ζήλο, αφοσίωση, ευσυνειδησία και αγάπη, , να καταπιάνεστε  πάντοτε στη ζωή σας με ό,τι αποφασίσετε να ασχοληθείτε!!






Σκηνοθεσία/διδασκαλία : Ιωάννα Γεωργαντά


Σκηνογραφία/διδασκαλία: Μαγδαληνή Σίγα


Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνα Καστέλλου


Σχεδιασμός φωτισμών:  Νίκος Τσολερίδης


Χειριστής Κονσόλας: Ανέστης Αμανατίδης


Βίντεο: Μαγδαληνή Σίγα


Δημιουργικό Βίντεο: Ιωάννα Γεωργαντά, Μαγδαληνή Σίγα, Χρήστος Σταυρίδης


Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελισάβετ Νικολαΐδου

Τα σκηνικά, οι μάσκες και τα σκηνικά αντικείμενα (props) της παράστασης υλοποιήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές της νεανικής σκηνής, των θεατρικών εργαστηρίων "Μελίνα Μερκούρη"


Παίζουν οι: Κωνσταντίνα Τσολακίδου, Πορφυρή Μόγκα, Μαγδαληνή Μάρθα, Ανδριάνα Νίκλη, Δήμητρα Αχπαρίδου, Χρήστος Σταυρίδης, Νάσος Παπαδόπουλος, Ερμής-Μιχαήλ Αθανασόπουλος, Διομήδης Αλεβιζάτος, Άγγελος Μοσχόπουλος, Μαρία-Άννα Γιαννακόπουλου, Αλέξανδρος Μαυρουδόπουλος, Θοδωρής Ησαϊλίδης, Έλενα Ιωανίδου, Στέλλα Κασιμίδου, Στέφανος Τσαβές













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου