Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

« ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», κοινωνική προσφορά.

Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Όταν ο Ηλίας Μάστορας, διεθνής διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση γνώρισε σε μιαν εκδήλωση στη σχολή τυφλών τον τρίχρονο Λέανδρο, ένα μικρό παιδάκι με οπτική αναπηρία, θέλησε να παίξει λίγο μαζί του. Του χάρισε τότε μια μπάλα ενηλίκων για τυφλούς, μια μπάλα ποδοσφαίρου με ειδικά κουδουνάκια, που επειδή ακούγεται μπορούν να την εντοπίζουν και να την κλωτσάνε ακόμη και αυτοί που δεν τη βλέπουν. Μα η μπάλα ήταν μεγάλη, και δυσκίνητη, και βαριά για τα ποδαράκια του μικρού Λέανδρου και δεν μπορούσε να την παίξει.

 Ο Ηλίας τότε είχε μιαν ιδέα! Μια μπάλα ειδικά φτιαγμένη για τυφλά μικρά παιδιά. Μια μπάλα για όλους! Η μπάλα σχεδιάστηκε, όμορφη, παιχνιδιάρα, μικρή και χαριτωμένη, ελαφριά, κατάλληλη ακόμη και για το πιο μικρό παιδί!

Μα αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ο Ηλίας σκέφτηκε πως η ιδέα αυτή και η μπάλα που δημιούργησε δεν θα έπρεπε να πάει χαμένη. Η μπάλα έπρεπε να ταξιδέψει και να φτάσει οπωσδήποτε και σε άλλα παιδιά που δεν έβλεπαν, να φτάσει για την ακρίβεια σε όλα τα παιδιά που δεν έβλεπαν, σε ολόκληρη την γη. Έτσι κι έγινε. Με πάθος αναζήτησε χορηγούς και διεθνείς οργανισμούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως το UEFA Foundation for children, που φρόντισε αμέσως να αρχίσουν να μοιράζονται δεκάδες τέτοιες μπάλες σε τυφλά παιδιά όλου του κόσμου.

Και η ιδέα του Ηλία σύντομα λουλούδιασε κι απλώθηκε κι έγινε πράξη απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη. Η μπάλα ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και χάρισε χαρά, παιχνίδι και χαμόγελα σε εκατοντάδες παιδιά με οπτική αναπηρία. Μια μπάλα για να παίζουν μεταξύ τους παιδιά που δεν βλέπουν, να παίζουν παρέα με βλέποντες, αλλά και με τους γονείς τους. Και σύντομα έφτασε σε 207 κράτη των Ηνωμένων Εθνών και απομένουν  μόνο 11 που δεν πήγε ακόμη και να είστε σίγουροι, πολύ γρήγορα θα πάει κι εκεί! Γιατί ο Ηλίας το πάλεψε και το παλεύει με αγάπη, επιμονή, αφοσίωση και πείσμα και προπάντων  με μεγάλη καρδιά. Και η μικρή τρελλόμπαλά του έγινε ανάρπαστη.

Και μετά από όλα αυτά η μικρή κουδουνιστή μπαλίτσα είπε να γίνει παραμύθι και στη συνέχεια θεατρικό έργο, για να την γνωρίσουν ακόμη περισσότερα παιδιά, να την μάθουν και να την αγκαλιάσουν και τα βλέποντα παιδιά. Το έργο ανέλαβε η αγαπημένη ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαρβάρα Δουμανίδου. Έτσι, γεννήθηκε ο παππούς Ηλίας του παραμυθιού και ο Λουκάς, ένας φίλος της εγγονής του Βέρας με οπτική αναπηρία. Ο παππούς Ηλίας φτιάχνει μια μπάλα με κουδουνάκια για τον Λουκά και μετά ξεκινά να μοιράσει όσο περισσότερες ίδιες μπάλες μπορεί σε τυφλά παιδιά,  ταξιδεύοντας σε όλη τη γη. Αυτός και η μπάλα φτάνουν στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στο Θιβέτ, στο Βόρειο Πόλο,  στην Ανταρκτική κι ακόμα παραπέρα.

Ο παππούς Ηλίας ταξιδεύει με το περίεργο όχημά του που είναι πάντα έτοιμο για νέους προορισμούς και μπορεί και επικοινωνεί με τα παιδιά όλου του κόσμου σε όλες τις γλώσσες με τον ειδικό μεταφραστή του. Σε ένα λιτό σκηνικό, μερικές πινακίδες των χωρών μόνο, που δείχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς εφέ και προβολές, ίσως για να μπορεί να μετακινείται εύκολα η παραγωγή αυτή και στα σχολεία, αλλά με πολύ όμορφα κοστούμια.

Τα παιδιά θεατές ταξιδεύουν μαζί του και γνωρίζουν όλους αυτούς τους τόπους. Τις συνήθειές τους, τις φορεσιές τους, τα φαγητά τους, τις μουσικές τους. Ακόμη, πληροφορούνται και προβληματίζονται από γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτές τις μακρινές χώρες, όπως ο πόλεμος στην Παλαιστίνη ή η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων. Κι επίσης τα παιδιά διασκεδάζουν! Με ευχάριστες περιπέτειες, με χιούμορ, έξυπνους διαλόγους με τραγούδι και χορό. Μακάρι μάλιστα να μην τέλειωναν τόσο γρήγορα οι περιπέτειες αυτές και να υπήρχαν κι άλλες!

Το κυριότερο όμως είναι ότι  οι μικροί θεατές γνωρίζουν για πρώτη φορά μέσα από το έργο συνομήλικα τους μη βλέποντα παιδιά και ευαισθητοποιούνται για αυτή την άγνωστη στα περισσότερα ομάδα. Τα τυφλά παιδιά έρχονται κοντά τους, γίνονται φίλοι τους, τους κοινωνούν τα προβλήματά τους και παύουν να είναι πια κάτι το απόμακρο και απρόσιτο. Τυφλά και βλέποντα παιδιά γίνονται ένα σε ένα πανηγύρι χαράς και προσφοράς.

Το έργο  είναι έτοιμο να το παρακολουθήσουν τα παιδιά στο θέατρο Αυλαία, αλλά και να ταξιδέψει αν το θελήσουν σε όλα τα σχολεία της πόλης, όπως ταξίδεψε και η μπάλα σε τόσους και τόσους προορισμούς με το διεθνές όνομα « A ball for all!».

Είναι ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την «ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», να κάνουν μερικούς φίλους στα πέρατα της γης και ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα αξιωθούν  κι αυτά να κλωτσήσουν τη μαγική μπαλίτσα, παίζοντας με ένα τυφλό φιλαράκι τους και απολαμβάνοντας τον μαγικό της ήχο.

 

Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου
Χορογραφίες: Δημήτρης Βασιλειάδης
Κατασκευή κοστουμιών: Άννα Καλαϊτζίδου
Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε
Κατασκευή σκηνικών: Τάσος Μίχος
Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης
Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν
Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Το τραγούδι που ακούγεται στο τέλος της παράστασης  Μια Μπάλα για Όλους είναι σε στίχους Σταύρου Σταύρου και μουσική της Ελευθερίας Πάτση. Ερμηνεύει η Ελευθερία Πάτση.

 

Παίζουν οι:
Παππούς Ηλίας: Δημήτρης Βασιλειάδης
Μπάλα: Δημήτρης Ελιάς
Βέρα: 'Ελενα Μουρατίδου
Λουκάς: Θεόδωρος Θεμελιώτης
Παιδιά χωρών: Δήμητρα Ευαγγέλου, Γιώργος Καλπακίδης 'Ελενα Μουρατίδου, Μαρίνα Χατζηαθανασίου

Παραστάσεις:

Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 15:00

Και κάθε Κυριακή στις 15:00

 

Θέατρο Αυλαία Τσιμικσκή 136 (Πλατεία ΧΑΝΘ)
Τηλέφωνο για σχολεία: 6971850070
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 230013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου