Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

«ΕΛΕΝΙΤ», μια εικαστική γκροτέσκα κωμωδία

Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εικαστική παράσταση, όπου το τελείως προσωπικό του στίγμα δίνει ο χαρισματικός δημιουργός της Ευριπίδης Λασκαρίδης. Ο Λασκαρίδης σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και σκηνοθεσία στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση  και έχει ήδη στο ενεργητικό  του σημαντικότατες δουλειές και συνεργασίες. Το ΕΛΕΝΙΤ είναι η τρίτη και πιο ολοκληρωμένη δουλειά του  μετά τα «RELIC» και « TITANS», που περιόδευσαν σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας μέρος σε πάμπολλα διεθνή φεστιβάλ. Το έργο αυτό είναι ένα μοναδικό δημιούργημα, που εκπορεύεται από τον εμπνευστή του, που το φαντάστηκε, το ονειρεύτηκε και στη συνέχεια του έδωσε σάρκα και οστά. Ως κάτι αποκλειστικά καινοτόμο έρχεται να ανοίξει νέους δρόμους στην έκφραση και πρόσληψη της θεατρικής τέχνης.

Αλλόκοτα πλάσματα βγαλμένα θαρρείς από ένα παράξενο όνειρο ή ένα θεότρελο παραμύθι καταλαμβάνουν τη σκηνή στο ΕΛΕΝΙΤ. Και εκεί «κωμωδούν  παντομιμόμενα», επικοινωνώντας με  έναν ακατάληπτο, ασυνάρτητο  λόγο που συνοδεύει τα δρώμενα χωρίς να σημαίνει κάτι. Καρικατούρες όπως μια πανύψηλη κυρία των τιμών, μια νεαρή γυναίκα που σέρνει πάντα μαζί της ένα περίεργο σακί, μια υπηρέτρια, ένα δεινόσαυρος- τέρας, φαλακροί άντρες, γυναίκες νάνοι, αλλά και ένας  DJ, ο μόνος κανονικός άνθρωπος. Όλοι αυτοί περιφέρονται και αλληλεπιδρούν, όχι οπωσδήποτε τελείως άσκοπα, αλλά σίγουρα όχι και με κάποιον ιδιαίτερο σκοπό.

Μαζί τους αντικείμενα άσχετα μεταξύ τους, όπως μια ανεμογεννήτρια, ένας ψύκτης-φούρνος, ένα καροτσάκι του super market, κομμάτια από ΕΛΕΝΙΤ, ένα φωτισμένο στεφάνι, ένα πόδι, αλλά και μια νίκη της Σαμοθράκης!

 Το ΕΛΕΝΙΤ είναι μια περφόρμανς όπου συναντιούνται το παράλογο, το γκροτέσκο, το κωμικό με το τραγικό, το πραγματικό με το φανταστικό και εμπνέουν  περίεργα συναισθήματα. Χαρά, ενδιαφέρον, συμπάθεια αλλά και άξαφνη βία, τρόμο, ένταση, αγωνία.

Οι ταλαντούχοι περφόρμερ που παίρνουν μέρος σε αυτό το εγχείρημα είναι οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Μάνος Κότσαρης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Θάνος Λέκκας, Δημήτρης  Ματσούκας , Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Γιώργος Πούλιος και Φαίη Τζούμα. Και επιτελούν έναν πραγματικό υποκριτικό άθλο για να αποδώσουν στην εντέλεια την απαιτητική αυτή παράσταση με στοιχεία από τσίρκο, μιούζικαλ, όπερα αλλά και βωβό κινηματογράφο, γεμάτη τρέλα και πάμπολα εφέ. Σύμβουλος κίνησης είναι ο Νίκος Δραγώνας.

Οπτικά τρικ συνοδεύουν το έργο  και υπέροχοι φωτισμοί από την Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Άριστα οργανωμένος ο σκηνικός χώρος από τον Λουκά  Μπάκα και  ευφάνταστα  τα κοστούμια, ανάλογα του όλου κλίματος με την υπογραφή του Άγγελου Μέντη.

Έντονες  μουσικές, ηλεκτρονικές, από τον Γιώργο Πούλιο ταράζουν την ατμόσφαιρα κάπου κάπου, ενώ όλος αυτός ο θίασος παρελαύνει και  χορεύει κάποια στιγμή μπροστά και γύρω από μια πρόχειρα στημένη παράγκα από κομμάτια ΕΛΕΝΙΤ. Αυτά έδωσαν και  το όνομα στην παράσταση, ίσως γιατί το υλικό αυτό εξιτάριζε τον Ευριπίδη Λασκαρίδη από τα παιδικά του χρόνια, ίσως γιατί το ΕΛΕΝΙΤ είναι καθιερωμένο στη συνείδησή μας ως ένα υπερυλικό που όμως στη συνέχεια διέψευσε τις υποσχέσεις του όταν αποδείχτηκε καρκινογόνο και θανατηφόρο κι αυτό από μόνο του είναι μια πρόκληση, ίσως τελικά και γιατί, όπως αναφέρει ο Λασκαρίδης, το ΕΛΕΝΙΤ παραφράζει το HELLENIC.

Το ΕΛΕΝΙΤ είναι εν τέλει ένα εικαστικό πρωτοποριακό έργο, ένα ιδιαίτερο θέαμα, που σε καλεί να το απολαύσεις όπως ακριβώς είναι, να το βιώσεις από καρδιάς και να το χαρείς αυθόρμητα, χωρίς απορίες και ερωτήματα του τύπου  τι σημαίνουν όλα  αυτά. Ένα κάλεσμα σε ένα τρελό παιχνίδι  συναισθημάτων και αισθήσεων, ένα φανταστικό ταξίδι στο όνειρο, που αξίζει να το ζήσει κανείς!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου