Σάββατο 6 Μαΐου 2017

"Μάρτυς μου ο Θεός", αξίζει....


ΚΡΙΤΙΚΗ της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Ένα κείμενο διαμάντι, μερικές μόνο επιλεγμένες σελίδες από τις 300, του βραβευμένου από την ευρωπαϊκή ένωση βιβλίου "Μάρτυς μου ο Θεός", του Μάκη Τσίτα, αφορούν το θεατρικό αυτό.

Ο πενηντάρης Χρυσοβαλάντης, στην Αθήνα του 2004, τσακισμένος από τα χτυπήματα της ζωής και απογοητευμένος από τους οικείους του ανθρώπους καταλήγει να είναι ένας γραφικός τύπος. Και επειδή, από τρελό και από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια, η αλήθεια του είναι πολύ μεγάλη...Καταθέτει τον απολογισμό της ζωής του χωρίς καθωσπρεπισμούς, με ωμότητα αλλά και γλαφυρότητα.



Ένα  έργο που δε γράφτηκε βέβαια το 2004, εν τούτοις είναι προφητικό, γιατί αυτά που βιώνει ο Χρυσοβαλάντης  και αφορούσαν μέχρι πρότινος μια μειοψηφία, σήμερα  αφορούν πάνω από τους μισούς Έλληνες. Ανεργία, χρέη, οικονομικά αδιέξοδα και τηλεφωνήματα από τράπεζες, εξαθλίωση και τα επακόλουθα... μοναξιά και απαξίωση από τον πλησίον. 

Διανθισμένο από άφθονα κωμικά στοιχεία, κάτι που  επιτρέπει η γραφικότητα του ήρωα-όπως οι αναδρομές στο άσωτο παρελθόν του και το ότι το έχει ρίξει στη θρησκεία και επιδίδεται συνεχώς σε ψαλμωδίες και σταυροκοπήματα- το έργο γίνεται ταυτόχρονα απολαυστικό καθώς αποβάλλει σε μεγάλο βαθμό  το βάρος των όσων σοβαρών αντικειμενικά κουβαλά.

Ένα παγκάκι, και μια βαλίτσα με ένα μαξιλάρι είναι τα μόνα που έχουν απομείνει στο Χρυσοβαλάντη. Μόνος κι έρημος πάνω στη σκηνή, όπως και στη ζωή, και το σκηνοθετικό βάρος που ανέλαβε η Σοφία Καραγιάννη, πέφτει υποχρεωτικά στην ερμηνεία του ηθοποιού. Δύσκολο ερμηνευτικά κείμενο μιας και συνδυάζει το τραγικό με τα κωμικό στοιχείο. Και ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης τα καταφέρνει για άλλη μια φορά επάξια... Κορυφαίες στιγμές στην ερμηνεία του,  αυτές που η γραφικότητα του ήρωα συναντά   τον πόνο και μετουσιώνεται σε τραγικότητα.


Αξίζει να το δείτε, γιατί είναι ένα εξαιρετικά ώριμο έργο, συνταρακτικό θα λέγαμε και καθρέφτης της σύγχρονης Ελλάδας,  και  στην τσακισμένη προσωπικότητα του Χρυσοβαλάντη, κυρίως όσον αφορά τις απογοητεύσεις της ζωής και της  εποχής μας θα αναγνωρίσετε σίγουρα και στοιχεία του εαυτού σας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου