Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

"Τι λείπει;" Εμπνευσμένη χοροθεατρική παράσταση



ΚΡΙΤΙΚΗ της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες για το θέατρο Αυλαία με μια μοναδική χοροθεατρική παράσταση από την ομάδα   Oberon          στο έργο  «Tι λείπει;»  Η εμπνευσμένη, δημιουργική θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης αναζητά μέσα από διαδοχικά χορευτικά  δρώμενα την απάντηση στο παντοτινό ερώτημα: Τι λείπει για να είμαστε ευτυχισμένοι; Τι λείπει και τι κάνουμε για να το βρούμε;

Με λιτά σκηνικά και εξαιρετικά κοστούμια σε λευκό και  μαύρο, που παραπέμπει προφανώς στο ότι η ζωή μας μπορεί να πάρει οποιοδήποτε χρώμα, το χρώμα που εμείς της δίνουμε˙ με αέναη χορευτική κίνηση πάνω  στη σκηνή -τα πάντα ρει- παρουσιάζει χορευτικά διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και σχέσεων και την πιθανή μετεξέλιξή τους. Μέσα από τη συνύπαρξη, τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση, τη σύγκρουση, με συνεχή δράση, αγώνα, προσπάθεια, αναζήτηση και υπό τους αδιάκοπους ήχους της μουσικής οι ήρωες εξερευνούν και ανακαλύπτουν  τι λείπει, που  αν το βρούμε θα οδηγηθούμε στην ευτυχία.


Όλα αυτά μέσα από διάφορα είδη χορού, σε ευφάνταστες χορογραφίες και σκηνοθεσία της Μαριάνθης Ψωματάκη, εκτελεσμένες με ακρίβεια και ταλέντο από καταξιωμένους  χορευτές. Το εννεαμελές σχήμα, τρεις άντρες και έξι γυναίκες, κινείται πάνω στη σκηνή με απόλυτη αρμονία δίνοντας εικόνες υψηλής αισθητικής για μια ολόκληρη ώρα, γεμίζοντας το χώρο και τέρποντας τους θεατές. Ταγκό, φλαμένγκο, χιπ-χοπ, τζαζ, είναι μόνο κάποια από τα είδη που αποδίδονται, ενώ οι μοναδικές  κλακέτες με  το δρώμενο που τις συνοδεύει, δίνουν επίσης το στίγμα τους κι ένα διαφορετικό ύφος στην παράσταση.



Η μουσική, που έγραψε ο  Γιώργος Ξανθόπουλος, είναι πλούσια σε ποικιλία ειδών, ενώ διεισδύοντας στο ψυχογράφημα των ηρώων μεταλλάσσεται συνεχώς και εναρμονίζεται απόλυτα  με τις εκάστοτε διαθέσεις τους. Σε κάποια σημεία μάλιστα  βαραίνει αρκετά ή κορυφώνεται, στιγμές που  εκφράζει την μεγάλη αγωνία από την οποία διακατέχονται οι πρωταγωνιστές, καθώς αναζητούν αυτό που λείπει, καθώς παλεύουν για την ευτυχία.
Κάποιοι από τους ήρωες, όπως η κυρία που ανέβαινε νωχελικά τη σκάλα με τη βαλίτσα της και το ερωτευμένο ζευγαράκι που κοιτάζονταν όλο τρυφερότητα στα μάτια, μας «υποδέχτηκαν» ήδη με την είσοδό μας στο θέατρο, καθώς κυκλοφορούσαν πριν από την έναρξη της παράστασης στις σκάλες και στο φουαγιέ.



Τα κείμενα, που ήταν ελάχιστα και λειτούργησαν περισσότερο ως μότο, προερχόταν όπως διαβάσαμε στο πρόγραμμα από ένα ποίημα του Δημήτρη Καρτάκη και από τις «Πρόζες 1945-1980» του Σ. Μπέκετ.

Συνολικά, πρόκειται για  μια εμπνευσμένη, υψηλής αισθητικής  καλλιτεχνική παράσταση, που παντρεύει άψογα το θέατρο με το χορό σε μια απόπειρα μέσα από αυτά να απαντήσει σε παντοτινά υπαρξιακά ερωτήματα. Αξίζει να τη δείτε! Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη, καθώς  και απόλυτα επιτυχημένη και δημιουργική η νέα χρονιά για το θέατρο Αυλαία, με όμορφες παραστάσεις για το απαιτητικό κοινό της Θεσσαλονίκης.



Συντελεστές

Χορογραφία - Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Ψωματάκη

Δραματουργική επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη

Μουσική: ​Γιώργος Ξανθόπουλος (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την παράσταση)

Σκηνικά  - Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου       

Ειδικές κατασκευές σκηνικών: Θάνος Καρώνης    

Κατασκευή κοστουμιών : Γεωργία Τιμιλιώτου

Σχεδιασμός Φωτισμών: ​Χρήστος Γιαλαβούζης

Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών : Διονύσης  Καραθανάσης

Επιμέλεια video : Μιχάλης Γιαγκουνίδης

Επιμέλεια προγράμματος : Τζένη Αλσούλα

Σχεδιασμός Έντυπων: ​Δημήτρης Πολίτης

Επιμέλεια προγράμματος : Τζένη Αλσούλα

Concept - Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Υπεύθυνος Οργάνωσης Παραγωγής  - Επικοινωνίας: Απόστολος Λιάπης

Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής  : Σοφία Στυλιανού 

Παραγωγή: «Ομάδα Τέχνης Oberon»

Ερμηνεύουν

Γιάννης Βαρβαρέσος

Σεργγέι Ιριτζιάν

Αναστασία Κωστοπούλου

 Νιόβη Μπένου

Δημήτρης Μπίσκας

Σοφία Παπανικάνδρου

Μαριάννα Πατσαρίκα

Λένα Ράνη

Δροσιά Τριαντάκη





ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

21 Σεπτεμβρίου    01 Οκτωβρίου  2017

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κάθε Πέμπτη -  Παρασκευή -  Σάββατο -  Κυριακή  στις 21:00


Διάρκεια παράστασης

60’ λεπτά



ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό), 5 ευρώ ανέργων



Προπώληση Εισιτηρίων

IANOS (Αριστοτέλους 7) και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία



Ωρες ταμείου

Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00






ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή)

Τ: 2310 237700








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου