Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

«ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ» , αξέχαστη εμπειρία

ΚΡΙΤΙΚΗ της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Μια λαμπερή παράσταση, ξεσηκωτική, χορταστική, γεμάτη τραγούδι, χορό, αδιάκοπο γέλιο και μπόλικη συγκίνηση, μια υπερπαραγωγή παρακολούθησα την Τετάρτη στο Ράδιο Σίτυ. Είναι το «ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ», με τη Δέσποινα Βανδή στον πρωταγωνιστικό ρόλο και μια πλειάδα καλών ηθοποιών να την πλαισιώνουν.

Βρισκόμαστε σε ένα ελληνικό νησί. Η Ντόνα, που διατηρεί εκεί πανσιόν, ζει με την κόρη της που την μεγάλωσε μόνη  και  η οποία ετοιμάζεται  να παντρευτεί. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή η κόρη ανακαλύπτει  το νεανικό  ημερολόγιο της μητέρας της, στο οποίο φαίνεται ότι οι πιθανοί πατέρες της είναι τρεις. Με μεγάλη λαχτάρα να συναντήσει και να γνωρίσει επιτέλους το μπαμπά της τους προσκαλεί και τους τρεις στο γάμο κρυφά από τη μητέρα της και όταν αυτοί καταφθάνουν πολλά και διάφορα αστεία και σοβαρά λαμβάνουν χώρα.

Με στέρεη βάση μια εξαιρετική απόδοση του κειμένου και των στίχων των τραγουδιών από τα αγγλικά στα ελληνικά, που καλύτερη δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε στήνεται αυτή η παράσταση από τη Θέμιδα Μαρσέλλου, η οποία αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία και χτίζει μια εκπληκτική δουλειά  με φανερή τελειομανία και έμπνευση,

Με μια ατέλειωτη σειρά από αστεία ή σοβαρά δρώμενα, σμιξίματα και χωρισμούς, παιχνιδάκια και διαπληκτισμούς μεταξύ των πρωταγωνιστών, ξεκαρδιστικές ατάκες και σκηνές αλλά και συχνά πυκνά δάκρυα συγκίνησης. Και με πολύ, ατέλειωτο τραγούδι και χορό. Τα κοστούμια είναι πολλά και εντυπωσιακά, κοστούμια που ταιριάζουν σε ένα αληθινό σόου, ενώ αντικείμενα και αξεσουάρ  στα χέρια των πρωταγωνιστών μπλέκονται σε απολαυστικά παιχνίδια.

 Το σκηνικό, πάντοτε νησιωτικό, στο μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι  ένα χαρακτηριστικό νησιωτικό σπίτι με μια  βουκαμβίλια στο εξωτερικό του, το οποίο   περιστρέφεται πού και πού, ώστε να βλέπουμε μια την μέσα και  μια την έξω πλευρά του, ενώ οι ήρωες-ηθοποιοί  μπαινοβγαίνουν ακατάπαυστα και αλωνίζουν κυριολεκτικά στη σκηνή , παίζοντας, τραγουδώντας, χορεύοντας.

Η Δέσποινα Βανδή μας εκπλήσσει ευχάριστα καθώς αν και δεν είναι ηθοποιός ανταποκρίνεται άψογα στο ρόλο της Ντόνας,  αλλά και σαν παρουσία την εκφράζει ιδανικά  μιας και το μουτράκι της συνδυάζει τόσο τον δυναμισμό από τον οποίο η ηρωίδα πρέπει να διακατέχεται , όσο και την ευαισθησία και τρυφερότητα που την χαρακτηρίζει.

 Ο μπρουτάλ Άκης Σακελλαρίου γεμίζει τη σκηνή με τη δυναμική παρουσία του, ενώ ο  Αλέξανδρος  Μπουρδούμης  εισχωρεί ικανοποιητικά  στο ρόλο του μπον βιβέρ συγγραφέα. Ο Αργύρης Αγγέλου ξεδιπλώνει τα πολλαπλά ταλέντα του καθώς ανταπεξέρχεται ιδανικά σε όλες τις απαιτήσεις του ρόλου και εντυπωσιάζει με τις πέραν των υποκριτικών χορευτικές, αλλά και τραγουδιστικές επιδόσεις του.

Η Μπέττυ Μαγγίρα είναι απολαυστική και σκορπάει άφθονο γέλιο, ενώ η μπριόζα, πληθωρική Μαριέλλα Σαββίδου  υποστηρίζει με απόλυτη πειστικότητα τη δεύτερη φίλη της Ντόνας.

Αποκάλυψη η γλυκύτατη Εύα Τσάχρα στο ρόλο της κόρης, με μια εξαιρετική κρυστάλλινη φωνή.

Αν και  είναι διακριτό ότι κάποια μέλη του θιάσου δεν έχουν εκπαιδευτεί από νεαρή ηλικία στο χορό, οι όποιες αδυναμίες  καλύπτονται άριστα από τον επαγγελματισμό, τη σκληρή δουλειά και κατάλληλη επιλογή των χορογραφιών, ενώ ο θίασος συμπληρώνεται από μια πολυπληθή ομάδα νεαρών χορευτών, αγοριών και κοριτσιών. Όλοι μαζί πραγματοποιούν έναν άθλο, μια μεγάλης διάρκειας μουσικοχορευτική παράσταση αξιώσεων.

Το μιούζικαλ «ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ» είναι μια φαντασμαγορική παράσταση, ένα  γλέντι, μια γιορτή, μια ευκαιρία για χαλάρωση και διασκέδαση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με απόλυτη ποιότητα σε όλες τις επιλογές των συντελεστών του. Τρεις ολόκληρες ώρες χαράς! Κάντε την δώρο στον εαυτό σας!







ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική – στίχοι: Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus

Κείμενο: Catherine Johnson

Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου και στίχων: Θέμις Μαρσέλλου

Μουσική Διεύθυνση – Διδασκαλία Ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης

Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη 

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Video design – προβολές: Κάρολος Πορφύρης  

Φωνητική Διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης

Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

 Πρωταγωνιστούν:

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ
Άκης Σακελλαρίου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αργύρης Αγγέλου, Μπέττυ Μαγγίρα, Μαριέλλα Σαββίδου, Εύα Τσάχρα και ο Άρης Μακρής.
Παίζουν:
Μαρία Βασιλάτου, Μάριος Χατζηαντώνη,  Μανώλης Θεοδωράκης, Μάριος Μαριόλος, Ιουλίτα Μωσαίδου, Νάντια Τόλιου, και η Θέμις Μαρσέλλου.

Μαζί τους:
Θοδωρής Γιαννόπουλος, Ελένη Δήμου, 
Γιάννης Λάφης, , Γιώργος Μαρτίνος, Μαρία Μέντζα, Ντόρα Γκέγκα.

Ορχήστρα:

Διεύθυνση Ορχήστρας - Πιάνο:  Ανδρέας Καρανίκας  

Γιώργος Μούρτος - Τύμπανα

Κώστας Αρσένης - Μπάσο

Παντελής Κλήμης - Κιθάρα

Γιώργος Καλοδούκας - Κιθάρα

Ανδριανή Γιακουμέλου - Πιάνο - πλήκτρα

Δημήτρης Τσιμπάνος - Πιάνο - πλήκτρα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου