Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

"Περλιμπλίν και Μπελίσα". Κομψοτέχνημα


ΚΡΙΤΙΚΗ της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


«Ο έρωτας του Δον Περλιμπλίν με τη Μπελίσα στον κήπο του- Τραγούδι της αγάπης σε τέσσερις εικόνες κι έναν πρόλογο- Παραλλαγή δωματίου», είναι ο ακριβής τίτλος του κάπως περιορισμένου  σε διάρκεια αυτού θεατρικού του Φ. Γκαρθία Λόρκα. Ο τίτλος αυτός  μας παραπέμπει στην πρόθεση του συγγραφέα  να συνεχίσει το έργο με κάποια ή κάποιες  επιπλέον παραλλαγή-ες, κάτι που όμως δεν κατέστη εφικτό λόγω του πρόωρου και τραγικού χαμού του.


Ο Δον Περλιμπλίν είναι ένας ηλικιωμένος εργένης. Η υπηρέτρια του Μαρκόλφα που νοιάζεται γι αυτόν  τον προτρέπει να παντρευτεί, για να έχει στα γεράματα μια γυναίκα να τον φροντίζει. Και του προτείνει την πανέμορφη και πολύ νεαρή  γειτονοπούλα του , την Μπελίσα.  Η Μπελίσα υπακούοντας  στη συμβουλή της μητέρας της  δέχεται το γάμο αυτό, αποφασισμένη όμως να μην στερηθεί την ερωτική της ζωή.

Ο Περλιμπλίν αντιλαμβάνεται με τον καιρό τους εραστές που μπαινοβγαίνουν."Πέντε διαφορετικοί εραστές μπήκαν το ίδιο βράδυ από τις πέντε μπαλκονόπορτες και άφησαν τα πέντε καπέλα τους στη σκάλα", λέει ο Λόρκα.... Μη μπορώντας να κάνει κάτι και έχοντας μεγάλη αγάπη και αδυναμία στη Μπελίσα ο Περλιμπλίν το αποδέχεται. Και βάζει ένα  στοίχημα˙ κι αν δεν έχει το σώμα, της να κατακτήσει τουλάχιστον την ψυχή της. Όμως, το βάσανο  που περνά είναι αλήθεια δυσβάσταχτο….


Η θεατρική ομάδα Oberon ανεβάζει το έργο αυτό στο Θέατρο Τ, και με σχεδόν καθόλου μέσα πέρα από το έμψυχο υλικό της, μα με απέραντη έμπνευση , αγάπη και ταλέντο καταφέρνει να χτίσει μια ζηλευτή παράσταση, δημιουργεί ένα ποίημα μέσα στο ποίημα.
Ένα κασόνι αποτελεί  το μοναδικό σκηνικό στοιχείο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σαν κρεβάτι. Πίσω από αυτό και σε όλο το μήκος της σκηνής γοητευτικά παιχνίδια με τη σκιά μας αποζημιώνουν χαρίζοντάς μας τρυφερές και αισθαντικές εικόνες, τις πιο πολλές είναι η όλο χάρη κίνηση της Μπελίσας καθώς  λικνίζεται πίσω από την κουρτίνα που τις δημιουργεί. Τα λίγα όμορφα γλυκά τραγούδια σε πρωτότυπη μουσική του Μιχάλη Γούτη σε συνδυασμό με τον αξεπέραστο ποιητικό λόγο του Φ. Γ. Λόρκα, του ποιητή των ποιητών, συμπληρώνουν  το όνειρο.
Κόκκινο το χρώμα του έρωτα, του πάθους. Κατακόκκινη η κάπα του εραστή. Κόκκινο το φουστάνι της Μπελίσας, κόκκινα νύχια, κόκκινα και τα χειλάκια της. Κόκκινη η καρδιά, κόκκινο το  αίμα.

Λευκή σαν το κρίνο η όμορφη, η νεαρή Μπελίσα, απέραντα δροσερή και ποθητή, ιδανική η επιλογή της  Σοφίας Σασλή. Ο Περλιμπλίν, Διονύσης Καραθανάσης, ώριμος στοχαστικός και συνάμα γοητευτικός μας κατακτά με την ερμηνεία του μα και με τους φωτισμούς του έργου, που τους επιμελείται εξ ολοκλήρου. Στο ρόλο της Μαρκόλφας η Δήμητρα Πάσιου, χειρίζεται με μαεστρία απεριόριστη τις εκφράσεις του προσώπου, την κίνηση και τη φωνή της, αλλά και η μητέρα Ιωάννα Λαμνή καταφέρνει να συνδυάσει  όμορφα την κάποια αμηχανία της με έναν εξευγενισμένο επαρχιωτισμό. 
Οι αψεγάδιαστες αυτές ερμηνείες, αλλά και το όλο στήσιμο της παράστασης με όλες του τις λεπτομέρειες ιδιαίτερα φροντισμένες, παραπέμπουν  σε έναν σκηνοθέτη άξιο και ευαίσθητο, που αφουγκράστηκε ιδανικά  το έργο, άδραξε τους παλμούς του και τους ανέδειξε με μαεστρία περισσή, φτιάχνοντας ένα μικρό κομψοτέχνημα. Συγχαρητήρια Αλέκο Σπυριδάκη! Το μόνο που μας στεναχώρησε…. Θέλαμε κι άλλο.

Οι συντελεστές

  • Μετάφραση: Oberon Art Group
  • Σκηνοθεσία: Αλέκος Σπυριδάκης
  • Μουσική: Μιχάλης Γούτης (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την παράσταση)
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Δώρα Γκουνιαρούδη, Μαρία Σταυράκη
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης
  • Επιμέλεια κίνησης: Μαριάνθη Ψωματάκη
  • Ψιμυθιολόγος: Ειρήνη Σιγανού
  • Επιμέλεια Video: Μιχάλης Γιαγκουνίδης
  • Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
  • Σχεδιασμός- Παραγωγή εντύπων: ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ
  • Οργάνωση Παραγωγής – Επικοινωνία: Απόστολος  Λιάπης
  • Παραγωγή: Ομάδα Τέχνης Oberon

Παίζουν

  • Διονύσης Καραθανάσης
  • Ιωάννα  Λαμνή
  • Δήμητρα Πάσιου
  • Σοφία Σασλή

Info

Παραστάσεις: 9 Μαρτίου – 1 Απριλίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 9:30 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου