Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Επετειακό «Καληνύχτα Μαργαρίτα»!

Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου



Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της     28ης Οκτωβρίου, πρεμιέρα για το Κ.Θ.Β.Ε.  με το έργο του Γεωργίου Σταύρου, «Καληνύχτα Μαργαρίτα».

Μια μεγαλοαστική οικογένεια της επαρχίας στα χρόνια της κατοχής,  η οικογένεια Περδικάρη, αδυνατεί να προσαρμοστεί στην περίοδο των ισχνών αγελάδων που έχουν επιβάλλει οι νέες συνθήκες. Τα μέλη της, συντετριμμένα από το βάρος των καταστάσεων, αλληλοσπαράσσονται στον αγώνα για την επιβίωση. Επίκεντρο πάντοτε το χρήμα, που διεκδικούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Σήψη, εξαθλίωση, παραλογισμός, καθώς οδηγούνται σε εκβιασμούς, εκμετάλλευση, εξαπάτηση, ακόμα και κλοπή. Ανάμεσά τους, η χαϊδεμένη όλων νεαρή Μαργαρίτα, που έχει μόλις πάρει το δίπλωμα της δασκάλας και επιστρέφει στην γενέτειρα της. Μπροστά στις τραυματικές συγκρούσεις και καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη, αηδιασμένη, μυείται στην αντίσταση από μια γειτόνισσά της. Άπειρη όμως, σχεδόν απροετοίμαστη για όλα όσα καλείται να αναλάβει, δεν θα αποφύγει το μοιραίο….


Το έργο φιλοξενείται σε ένα  φιλόδοξο, μετακινούμενο και σε πολλαπλά επίπεδα σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη, που αν και χαρακτηρίζεται από κλασσικές γραμμές, είναι ευφάνταστο και ιδιαίτερα καλόγουστο, στις αποχρώσεις του γκρίζου, χρώμα που άλλωστε χαρακτηρίζει και την εποχή. Εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές και οι μετακινήσεις του, αν και κάποιες, ιδιαίτερα προς το τέλος θα μπορούσαν και να αποφευχθούν. Στιγμές στιγμές το σκηνικό αντικαθίσταται από οθόνη βίντεο, που επιμελήθηκε ο Μπάμπης Βενετόπουλος.

Σκηνοθετεί ο Φώτης Μακρής, γνωστός μας από το εμβληματικό «Κιβώτιο», σε μια ορθή γενικά σκηνοθετική γραμμή όσον αφορά τις ερμηνείες των ηθοποιών. Η σκηνοθεσία θα λέγαμε πως είναι κατά τα άλλα συντηρητική με εξάρσεις μόνο στα διαστήματα κατά τη διάρκεια της αλλαγής των σκηνικών. Τότε, η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται με φώτα και προβολείς καθώς και κρότους, σειρήνες, πυροβολισμούς, που  μας  μυούν εν μέρη στο κλίμα και τις δραματικές εντάσεις που χαρακτηρίζουν τόσο την περίοδο αυτή γενικότερα, όσο και τις σχέσεις της οικογένειας. Όμως, τα τσουρουφλίσματα αυτά καλό θα ήταν να υπάρχουν και μέσα στη ροή του έργου - ας μην ξεχνάμε πως οι ίδιες οι καταστάσεις είναι εκ των πραγμάτων καυτές -  και οι κορυφώσεις της υπόθεσης  να συνοδεύονται από ανάλογες σκηνοθετικές κορυφώσεις, ώστε να μην αποδυναμώνονται σε καμία περίπτωση τα μηνύματα του έργου.


Πρωταγωνιστεί, στο ρόλο του Περικλή Περδικάρη, ο Γιώργος Νινιός, ο πολυαγαπημένος Λούης των νεανικών μας χρόνων, ο οποίος τιμά με τη στιβαρή παρουσία του το ρόλο που ερμηνεύει, όπως και το Κ.Θ.Β.Ε. Η νεαρή Κατερίνα Παπαδάκη, στο ρόλο της Μαργαρίτας, έχει τον αυθορμητισμό και το ταλέντο που απαιτείται, καθώς και ένα ιδιαίτερα εκφραστικό πρόσωπο, όμως χρειάζεται να ξεκλειδώσει λίγο περισσότερο τις αρθρώσεις της.


Η Νεφέλη Ανθοπούλου, ως Κατερίνα, είναι εξαιρετική, ενώ η Ιωάννα Παγιατάκη, ως Αντιγόνη, ίσως λίγο υπερβολική. Επαρκείς οι Γιάννης Καραμφίλης, ως Δέρβης,  και Θοδωρής Σκούρτας, ως Στέφανος, ενώ πολύ καλός ο Αριστοτέλης Ζαχαράκης, ως Ορέστης. Συνεπείς οι Ευτυχία Σπυριδάκη, ως Αγγελική και Αθηνά Συκιώτη, ως κοπέλα. Ξεχώρισαν με την παρουσία τους οι Γιώργος Σφυρίδης, ως Βασίλης και Γιάννης Τσάτσαρης, ως σταθμάρχης, ενώ ο Λευτέρης Λιθαρής , ως Μπάρμπα-Θωμάς, γίνεται σε κάποια σημεία γραφικός. Εντυπωσίασε με την ερμηνεία της η Σόνια Καλαϊτζίδου, στο ρόλο της Φωτεινής.

Ιδιαίτερα προσεγμένα είναι τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του Νίκου Βλασσόπουλου με τους φωτισμούς του. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η υπέροχη μουσική που έγραψε ο μοναδικός Σταμάτης Κραουνάκης και ιδιαίτερα το εξαιρετικά μελωδικό τραγούδι του τέλους. Συνοδεύει στο ακορντεόν ο Περικλής Σιούντας.

Ο θίασος αυτός είναι μια όμορφη, ζεστή παρέα, από  ανθρώπους που δένουν ειλικρινά μεταξύ τους, στήνουν με μεράκι και αγάπη μια αξιόλογη παράσταση και καταφέρνουν να μας πείσουν. Η οικογένεια Περδικάρη σας προσκαλεί στο χώρο και στο χρόνο της. Γνωρίστε τους και καθώς θα σβήνουν τα φώτα και οι ήχοι από το τελευταίο χειροκρότημα ανταποδώστε τους το χαιρετισμό με την ίδια  λέξη: «Καληνύχτα»!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣυγγραφέαςΧατζής, Δημήτρης
Θεατρική διασκευήΣταύρου, Γεράσιμος
ΣκηνοθεσίαΜακρής, Φώτης
ΚοστούμιαΜπρούφας, Χρήστος
Μουσική διδασκαλίαΒουδούρης, Νίκος
Βοηθός σκηνοθέτηΣυκιώτη, Αθηνά
Βοηθός σκηνογράφουΝαλμπάντη, Έλλη
ΦωτογράφοςΘώμογλου, Τάσος
Οργάνωση παραγωγήςΑνδρώνη, Αθανασία
Ηθοποιοί
Ανθοπούλου, Νεφέλη (Κατερίνα)
Ζαχαράκης, Αριστοτέλης (Ορέστης)
Καλαϊτζίδου, Σόνια (Φωτεινή)
Καραμφίλης, Γιάννης (Δέρβης)
Λιθαρής, Λευτέρης (Μπάρμπα Θωμάς)
Νινιός, Γιώργος (Περικλής)
Παγιατάκη, Ιωάννα (Αντιγόνη)
Παπαδάκη, Κατερίνα (Μαργαρίτα)
Σκούρτας, Θοδωρής (Στέφανος)
Σπυριδάκη, Ευτυχία (Αγγελική)
Συκιώτη, Αθηνά (Κοπέλα)
Σφυρίδης, Γιώργος (Βασίλης)
Τσάτσαρης, Γιάννης (Σταθμάρχης)
Μουσικοί
Σιούντας, Περικλής (Ακορντεόν)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου