Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Σκοτεινά, εικαστικά «ΒΑΤΡΑΧΙΑ»

 

Σύντομη κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου



Μια σκοτεινή ( το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης διαδραματίζεται στο σκοτάδι και τον Κάτω Κόσμο), εικαστική παράσταση που βασίζεται στο θέαμα και την εικόνα αλλά και στον ήχο δημιούργησε η Έφη Μπίρμπα με τα «Βατράχια» της.

Με πολύ έντονους ήχους, μουσικές, παρηχήσεις, φωνές, που ακούγονταν το ένα πάνω στο άλλο πλήττοντας εμφανώς το ηχητικό αποτέλεσμα, καθώς πολλές φορές τα λόγια δεν ακουγόντουσαν. Οι ήχοι όμως αυτοί από την άλλη δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερο κλίμα έντασης και γιορτής.

Μας αποζημίωσαν σίγουρα οι όμορφες εικόνες που δημιουργούσαν οι ηθοποιοί καθώς έπαιζαν πάνω σε ένα δάπεδο καθρέφτη με εξαιρετικά  κοστούμια, όπως τα τέσσερα υπέροχα πολύχρωμα φουσκωτά φορέματα των κοριτσιών. Ακόμη το αναμφίβολα εμπνευσμένο σκηνικό μια τεράστια κάψουλα όπου σκαρφάλωναν κάποιοι ηθοποιοί, που φιλοξενούσε ακόμη  τραπέζια και καρέκλες που αργότερα κατέβηκαν στη σκηνή και στο τέλος μετατράπηκε σε μια πολύ μεγάλη καρδιά έτοιμη να χτυπήσει. Το σκηνικό σχεδίασε η ίδια η σκηνοθέτρια.


Οι  εξαίρετοι ηθοποιοί της παράστασης που είναι γνωστές οι ικανότητες τους χάθηκαν λίγο μέσα στο σκοτάδι, καθώς δεν διακρίνονταν συχνά τα πρόσωπα τους και οι πάμπολλες εκφράσεις τους. Συχνά δεν διακρίναμε ούτε καν ποιος μιλάει. Έτσι αδικήθηκαν λίγο ο ικανότατος Άρης Σερβετάλης ως Διόνυσος, ο υπερταλαντούχος Μιχάλης Σαράντης ως Ξανθίας αλλά και ο Αργύρης Ξάφης ως Αισχύλος και όλοι οι υπόλοιποι. 

Το κείμενο σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μπλάθρα και διασκευή του ιδίου, της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη ξέφευγε πολύ από τον Αριστοφάνη χωρίς να μας λέει κάτι νέο και χωρίς αναφορές σε σύγχρονα γεγονότα  αλλά μόνο κάνοντας πάμπολλα παιχνίδια με τις λέξεις και καταλήγοντας σε έναν ατελείωτο βερμπαλισμό.

Ήταν μια έντονη, πρωτότυπη, ατμοσφαιρική παράσταση με άποψη, που ακόμη και αν είχε κάποια μειονεκτήματα  το πολέμησε δυνατά με όλα τα χαρίσματά της, χάρισε όμορφες στιγμές και ενθουσίασε το κοινό. Μπορείτε να την απολαύσετε απόψε στις 21:30 στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο του Δήμου Συκεών.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας:Αριστοφάνης
Μετάφραση:Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Σκηνοθεσία:Έφη Μπίρμπα


Σκηνικά:Έφη Μπίρμπα
Κοστούμια:Έφη Μπίρμπα, Βασιλεία Ροζάνα
Μουσική:Constantine Skourlis
Φωτισμοί:Γιώργος Καρβέλας
Χορογραφία:Επιμέλεια κίνησης: Μιχάλης Θεοφάνους


Παίζουν:Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου