Σάββατο 13 Μαΐου 2017

"Κατσαρίδα", ονειρευόμαστε μαζί της...


ΚΡΙΤΙΚΗ της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Η Ιωάννα, είναι μια μικρή κόκκινη κατσαρίδα, που ονειρεύεται να φτάσει στο φεγγάρι. Η Θεανώ, ένα μικρό κορίτσι με όνειρο να γίνει γοργόνα στα βάθη των ωκεανών. Οι δυο ηρωίδες συναντιούνται και συμπράττουν για να γίνει το όνειρό τους πραγματικότητα. 

Την  «Κατσαρίδα»  έγραψε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου  μόλις στα 20 του χρόνια,  έργο για δύο μόνο ηθοποιούς, που ερμηνεύουν όμως  πολύ περισσότερους ρόλους, και το ανέβασε για χρόνια με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, με βασικό συνοδοιπόρο του τον Κώστα Γάκη. Η επιλογή μιας κατσαρίδας για πρωταγωνίστρια δεν είναι βέβαια τυχαία, αλλά προφανώς με το συμβολισμό πως όλα, μα όλα τα πλάσματα πάνω σε αυτή τη γη, όπως ακόμη και αυτό το πλέον απεχθές και μιαρό  στη συνείδηση του κόσμου αρθρόποδο,  έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Ο μικρόκοσμος της κατσαρίδας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, όπου η αλληλεγγύη, η ενθάρρυνση και η συνεργασία συνυπάρχουν με την απόρριψη, την εγκατάλειψη και τη μοναξιά, ενώ ο συγγραφέας επιλέγει  τα θετικά στοιχεία να υπερτερούν στο έργο, δίνοντας έτσι ώθηση στο μύθο.




Ειδικευμένος στα παραμύθια,  ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος,  βρίσκει το στοιχείο του στο έργο  αυτό, ένα παραμύθι θα λέγαμε για μεγάλους,  και αποφασίζει να το ανεβάσει σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή, που η ανάγκη να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε για το καλύτερο είναι πραγματικά μεγάλη, κάτι που το κάνει εξαιρετικά επίκαιρο. Οι περιπέτειες της κατσαρίδας εξελίσσονται με γρήγορη δράση, καυστικό χιούμορ, αξιοζήλευτες ατάκες, ατέρμονους προβληματισμούς και μπόλικες δόσεις αγωνίας και μυστηρίου. Αρωγοί στο ταξίδι της αυτό, εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές και δυο μουσικοί με μια ηλεκτρική κιθάρα κι ένα βιολί, καθώς και μια άκρως σαγηνευτική και καλλίφωνη τραγουδίστρια, αφού η παράσταση είναι ταυτόχρονα ένα musical show  με τραγούδια, χορευτικά και αδιάκοπη κίνηση.


H παράσταση στήνεται χωρίς σταθερά σκηνικά, μόνο με επιλεγμένα αξεσουάρ και προσεκτικά επιμελημένα,  λιτά, κινούμενα σκηνικά στοιχεία, που μπαινοβγαίνουν  όποτε υπάρχει ανάγκη. Μοναδικό σταθερό σκηνικό θα λέγαμε, το χαρτί του μέτρου, που επενδύει το βάθος της σκηνής συμβολίζοντας ίσως το ευτελές και το εφήμερο της ζωής, αλλά ταυτόχρονα και το άγραφο χαρτί, που ίσως είναι η ζωή, και που πάνω του μπορείς να γράψεις τα πάντα, αν αποφασίσεις να την πάρεις  στα χέρια σου. Καλώς, ο σκηνοθέτης αποφεύγει το video wall,  που παρασυνηθίστηκε πλέον και καλύπτει τις ανάγκες του με άλλους πιο χειροπιαστούς τρόπους. Τα κοστούμια της παράστασης είναι απλά και συμβολικά.


Ο Χρήστος  Τσάβος δίνει ρεσιτάλ  από την πρώτη κιόλας  στιγμή, με την άρτια, ξεκαρδιστική ερμηνεία του σε όλες τις δύσκολες  και συχνές εναλλαγές ρόλων, αλληλεπιδρά  με το κοινό όποτε χρειάζεται με αφοπλιστική ετοιμότητα, και τελειώνοντας, διαπρέπει σαν... αμερικάνα πεταλούδα. Ο Κωνσταντίνος Φωτίου από την άλλη, είναι μπαίνοντας στη σκηνή αρκετά αμήχανος και αγχωμένος, εντυπωσιάζει όμως με τη ενέργεια και την απρόσμενη ευκινησία του και ξεχωρίζει ως τζίτζικας. Η παρέα των μουσικών επενδύει όχι μόνο με τραγούδια αλλά και με άλλους απαραίτητους ήχους το έργο·  οι μουσικές επιλογές κυμαίνονται από ρεμπέτικο και τζαζ μέχρι hard rock και  κλασσική μουσική, ενώ ξεχωρίζει η ταλαντούχα τραγουδίστρια Αφροδίτη Νικολιουδάκη   με την καθηλωτική φωνή και παρουσία της.


Η «Κατσαρίδα», εξελίσσεται εν τέλει σε μια ονειρική παράσταση, κι αυτό που την κάνει ονειρική, είναι πως καταφέρνει -όχι  αποκλειστικά μέσα από το μύθο που αναφέρεται στο δικαίωμα στο όνειρο,  αλλά, και θέλω να το τονίσω αυτό, και  μέσα από αισθαντικές φωνές αφηγητών και ήχους τραγουδιών, συγκινητικές, αστείες  ερμηνείες, τρυφερές εικόνες, γητευτικές μουσικές επιλογές και ευαίσθητους φωτισμούς- να πλάσει  μια  ατμόσφαιρα ονείρου, που  χαϊδεύει γλυκά την ψυχή μας και μας συμπαρασύρει σε μια εκτονωτικά λυτρωτική  περιπλάνηση στο όνειρο,  μας δίνει το δικαίωμα  κι εμείς  να ονειρευτούμε και να ελπίζουμε,  κάτι που τόσο μα τόσο πολύ έχουμε ανάγκη....


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
Hair styling, μακιγιάζ, κοστούμια: Στέφανος Μπαμπούλης
Βίντεο: Γιάννης Τόμτσης
Σχεδιασμός αφίσας: Ηλίας Κοτόπουλος
Επικοινωνία: Ζούρα Ντία
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρτεμις Ζούλη
Βοηθός κινησιολόγου: Μαρία Κέκη
Παίζουν: Χρήστος Τσάβος, Κωνσταντίνος Φωτίου
Μουσικοί: Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Πασχαλίδης
Τραγούδι: Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Παραγωγή: ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου