Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ρομαντικό «Χειμωνιάτικο παραμύθι»



ΚΡΙΤΙΚΗ της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Ένα από τα τελευταία και λιγότερο γνωστά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ αναλαμβάνει να παρουσιάσει ο Θανάσης Σαράντος και ο Θίασός του,  το «Χειμωνιάτικο παραμύθι», (Winters tale). Ένα έργο με στοιχεία τόσο τραγωδίας όσο και κωμωδίας που μήνυμά του είναι η αγάπη και η συγχώρεση.


Ο Λεόντιος, βασιλιάς της Σικελίας, κυριεύεται από νοσηρή ζήλια για τον φιλοξενούμενο παιδικό του φίλο Πολύξενο, βασιλιά της Βοημίας, καθώς  πιστεύει ότι αυτός σχετίζεται με τη σύζυγό του Ερμιόνη. Ο Λεόντιος παραλογίζεται και παραφρονεί και διατάσσει τον πιστό του υπηρέτη να δηλητηριάσει τον φίλο του, να φυλακίσει τη γυναίκα του, που τη θεωρεί άπιστη και να εγκαταλείψει σε μακρινό μέρος τη νεογέννητη κόρη του. Σε μικρό χρονικό διάστημα με τους χειρισμούς του αυτούς ο Λεόντιος φτάνει στο σημείο να χάσει όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα και να  βυθιστεί στη μοναξιά και τη δυστυχία. Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά όμως, έχει μια δεύτερη ευκαιρία και τη χαρά να ξανασυναντήσει τους αγαπημένους του και τότε απολαμβάνει πλέον τη συγχώρεση και ξαναγνωρίζει την ευτυχία. 


Ο Θανάσης Σαράντος επιλέγει για την πρώτη ζοφερή σκηνή στη Σικελία, όπου κυριαρχούν  σκοτεινά  και αλλόκοτα ένστικτα και σκέψεις που οδηγούν σε σκοτεινές και αποτρόπαιες πράξεις, ένα σχεδόν γυμνό σκηνικό  και μαύρα χρώματα. Μαύρο φόντο, μαύρα έπιπλα, σκοτάδι παντού! Βαριά ατμόσφαιρα και δραματικές ερμηνείες.  Την παραπάνω εικόνα φέρνει σε απόλυτο κοντράστ με το δεύτερο μέρος, που εξελίσσεται στη Βοημία , σε ένα βουκολικό περιβάλλον μέσα στη φύση, όπου κυριαρχεί ο έρωτας και η χαρά. Εδώ επικρατεί το φως, τα χρώματα, τα λουλούδια, το τραγούδι, το γέλιο, το γλέντι,  ο χορός και η ατμόσφαιρα παραμυθιού, ενώ το κωμικό στοιχείο είναι έντονο. Τέλος, στην πέμπτη πράξη, της λύσης και συγχώρεσης επανερχόμαστε και πάλι στη Σικελία, σε ένα πιο σκοτεινό περιβάλλον.

Ο σκηνοθέτης θέλει προφανώς με τις αντιθέσεις αυτές να εστιάσει στην αντίθεση και την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό και στα μηνύματα του έργου, καθώς μόνο η αγάπη και η άδολη ψυχή φέρνουν τελικά τη χαρά, ενώ η  μεταμέλεια και η μετάνοια είναι αυτές που θα φέρουν τη συγχώρεση και την ευτυχία ξανά στη ζωή του Λεόντιου.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, θαυμάσαμε για άλλη μια φορά το εξαιρετικά εκφραστικό πρόσωπο του Θανάση Σαράντου, που μεταμορφώνεται συνεχώς, πάνω στο οποίο αποτυπώνονται ανά πάσα στιγμή  μαγικά όλα τα συναισθήματα και αρκεί λες το πρόσωπό του αυτό και μόνο, για να ερμηνεύσει τα πάντα. Ιδιαίτερα απολαυστικός ήταν και ο Ορέστης  Τζιόβας, κυρίως στον δεύτερο κωμικό ρόλο του απατεώνα πραματευτή, που ερμήνευσε εξαιρετικά σκορπίζοντας  άφθονο γέλιο. Ξεχωρίσαμε ακόμη την Βάσια Χρήστου, ως Ερμιόνη, τον Γιάννη Δεγαΐτη, τον μικρό Στέλιο Πανταγιά, ενώ αίσθηση έκανε και η ξεχωριστή παρουσία του Τζερόμ Καλούτα.  Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε  το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί ερμήνευσαν περισσότερους από έναν ρόλους.

Στο εγχείρημα του ανεβάσματος αυτού ο Σαράντος επέλεξε την έμμετρη, ποιητική γλώσσα της μετάφρασης του Χατζόπουλου, ενώ  είχε ακόμη βοηθούς του  παιχνίδια με τα φώτα και τις σκιές, υποβλητικές μουσικές υποκρούσεις σε κατάλληλα σημεία και κάποιες ελάχιστες σκηνές σε video wall.

Η μόνη μας παρατήρηση, αφορά την πέμπτη και τελευταία πράξη του έργου, που εφόσον το αίσιο τέλος είναι πλέον ορατό και ξεκάθαρο,  θα  θέλαμε να είναι λίγο πιο φωτεινή και ανάλαφρη, δίνοντας έτσι πιο άμεσα  και το ανάλογο αισιόδοξο μήνυμα.

Δείτε το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» για τις όμορφες ερμηνείες των ηθοποιών,  για  να διασκεδάσετε με το μεσαίο απολαυστικό κομμάτι, γεμάτο χιούμορ και χαρά και κυρίως,  για να λάβετε τα διαχρονικά μηνύματα μέσα από τον αξεπέραστο, πάντοτε επίκαιρο, φιλοσοφικό λόγο  του Ουίλιαμ Σαίξπηρ,  παρακολουθώντας ένα έργο που δεν ανεβαίνει συχνά και που ίσως δεν έχετε ξαναδεί. Δείτε το τέλος, γιατί ένα παραμύθι πάντοτε χρειάζεται, καθώς,  όπως και να ναι, μας μεταμορφώνει λίγο πολύ, έστω και παροδικά  σε παιδιά!



 Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Ορέστης Τζιόβας  (Πολύξενος, Αυτόλυκος)

Θανάσης Σαράντος  (Λεόντιος)

Βάσια Χρήστου  (Ερμιόνη, Μόψα)

Τζερόμ Καλούτα  (Κάμμιλος, Δικαστής, Ναυτικός)

Πηνελόπη Μαρκοπούλου  (Παυλίνα, Δορκάς)

Βασιλίνα Κατερίνη  (Περντίτα, Αιμιλία)

Κωνσταντίνος Τσονόπουλος  (Φλοριζέλ, Υπασπιστής Β')

Νίκος Χριστοφυλάκης  (Κωμικός, Δεσμοφύλακας, Υπασπιστής Α')

 ο μικρός Στέλιος Πανταγιάς  (Μαμίλλιος)

Φιλική συμμετοχή: ο Γιάννης Δεγαΐτης   (Αντίγονος, Γέρο-βοσκός)

Συντελεστές

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Σαράντος

Σκηνικό: DI.TA.S

Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεΐζη

Μουσική : Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη

Φωτισμοί : Μελίνα Μάσχα

Video: Mιχάλης Κλουκίνας

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Θεοφάνης Μιλλεούνης

Β´ βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Βάσιλας

Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Μπαγουράκη

Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα - Θωμάς Αγρογιάννης

Επιμέλεια κειμένων προγράμματος : Μάρκος Τσούμας

Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης

Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Eταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον»

Επικοινωνία της παράστασης: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου



Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Παρασκευή :9.00μμ

Σάββατο :9.00 μμ

Κυριακή :8.00 μμ

 ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου