Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ», μια παράσταση εμπειρία!

 Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Μια μυσταγωγική εμπειρία, μια τελετουργία, μια άρτια ενορχηστρωμένη δουλειά  με υπέροχο κλίμα από ήχους,  φώτα και σημαντικές  ερμηνείες που κατακλύζουν τις αισθήσεις μας είναι ο Προμηθέας του Άρη Μπινιάρη πάνω στον συγκλονιστικό,  διαχρονικό λόγο του Αισχύλου που σφυροκοπά και καταγγέλλει κάθε μορφή αυθαίρετης και τυραννικής εξουσίας.

Ένας διαφορετικός θεός, ένας φιλάνθρωπος τιτάνας, ο Προμηθέας αποφασίζει να παραδώσει τη φωτιά στους ανθρώπους ως μιαν απαρχή  για τη βελτίωση της ζωής τους και μια συνεχή τεχνολογική πρόοδο. Ο Δίας, γι αυτή του την ενέργεια που γίνεται παρά τη θέληση του πατέρα των θεών, θα τον τιμωρήσει σκληρά, αλυσοδένοντάς τον στον Καύκασο. Στο έργο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου ο καθηλωμένος Προμηθέας αντιτάσσεται σφοδρά στην απόφαση αυτή του Δία και κατακεραυνώνει την παντοδύναμη και σκληρή εξουσία του που λειτούργησε άδικα, τιμωρητικά και χωρίς κανένα επιχείρημα. Ο λόγος του, δυναμικός, επίμονος, εκκωφαντικός είναι γενικότερα μια καταγγελία απέναντι σε κάθε μορφή παντοδυναμίας και επιτακτικής, αυταρχικής εξουσίας.

Ηλεκτρονική μουσική, ηχητικά εφέ και πολλά παιχνίδια με το φως δίνουν το χαρακτήρα στην παράσταση αυτή του Άρη Μπινιάρη σε συνδυασμό με τις δυνατές ερμηνείες. Υπό την μουσική υπόκρουση ενός επί σκηνής βιολοντσέλου και άλλων εμβόλιμων ήχων και μουσικών που δημιούργησε ο Φώτης Σιώτας ξεδιπλώνεται ο λόγος του Αισχύλου σε εξαιρετική, σαφή, ξεκάθαρη, απαλλαγμένη από φτιασίδια, λαμπερή μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Απολαμβάνουμε κάθε στιγμή τα λόγια από την αρχή ως το τέλος μέσα από την καθαρή άρθρωση των υποκριτών, ενώ η μεστή απόδοση δημιουργεί συνεχώς χαρακτηριστικές ατάκες-μότο που χαράσσονται στα αυτιά μας και λαμπρύνουν την παράσταση. Είναι τα πολλαπλά μηνύματα του έργου που ακούγονται βροντερά,  φωτίζονται και διαδίδονται μέσα από τις υπέροχες λέξεις και τις συνεχείς επαναλήψεις.

Θηριώδης, επιβλητικός, με τα κατάλληλα φυσικά προσόντα, με βροντερή , στεντόρεια φωνή και υπέροχο παράστημα στο ρόλο του Προμηθέα είναι ο Γιάννης Στάνκογλου. Φωνάζει , απαγγέλλει, ορθώνεται ή μαζεύεται  και δίνει μια καθηλωτική ερμηνεία ζωής.

Μια μοναδική ερμηνεία μέσα από την οποία λάμπει στην κυριολεξία και μαγνητίζει τους θεατές δίνει η νεαρή Ηρώ Μπέζου, ένα μάθημα υποκριτικής, και της αξίζουν συγχαρητήρια.

Ως Ήφαιστος, βαθιά μέσα στο ρόλο, μας συνεπαίρνει ο εξαιρετικός Δαυίδ Μαλτέζε. Δίπλα του επίσης υπέροχος ο Ιωάννης Παπαζήσης ως Ερμής. Στο ρόλο του Ωκεανού άξιος ο Αλέκος Συσσοβίτης.

 Κατάλληλος ενορχηστρωτής επάνω στη σκηνή στο ρόλο του Κράτους στέκεται και ταυτόχρονα ελέγχει τα πάντα ο εμπνευσμένος σκηνοθέτης της παράστασης Άρης Μπινιάρης. Μαζί του στο ρόλο της Βίας ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής, ενώ ακόλουθοι είναι οι Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Δαυίδ Μαλτέζε και Κωνσταντίνος Γεωργαλής.

Όμορφα, ευκίνητα, τα εννέα μέλη του χορού, εντυπωσίασαν με την παρουσία τους και τις ξεχωριστές ερμηνείες τους, ανάλογες με των υπόλοιπων υποκριτών. Μας μάγεψαν ακόμη τα συνεχή παιχνίδια με τις λέξεις, οι απαγγελίες  και οι συνεχείς παρηχήσεις. Την κίνηση επιμελήθηκε η Εύη Οικονόμου.

Όλοι οι υποκριτές φορούν προσωπείο, παραπέμποντας στις πρώτες αυθεντικές εκτελέσεις της αρχαιότητας. Τα προσωπεία μας κερδίζουν και δίνουν μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην παράσταση Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι λεπτές, καλοδουλεμένες μάσκες του χορού και οι μάσκες των ακολούθων. Τα προσωπεία και όλες τις ειδικές κατασκευές επιμελήθηκε το εργαστήριο της Δήμητρας Καίσαρη.

Λιτό αλλά υποβλητικό το σκηνικό της Μαγδαληνής Αυγερινού, τρεις τεράστιες κολώνες που πάνω στην κεντρική θα ανέλθει ο Προμηθέας συρόμενος από το Κράτος και τη Βία για να αντιμετωπίσει το μαρτύριό του.

Καλοδουλεμένα και τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα. Επιβλητικό το κοστούμι του Προμηθέα, ανάλογο ενός βασανισμένου τιτάνα, λιτά και λειτουργικά τα φορέματα του χορού, ενώ ξεχωρίζει αναμφίβολα το υπέροχο σουρεαλιστικό κοστούμι της βασανιζόμενης Ιούς με υπερυψωμένες πατερίτσες και τεχνητά μέλη που λες και βγήκε από πίνακα του Νταλί.

Οι φωτισμοί έδωσαν ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ατμόσφαιρα στην παράσταση και σε κάποιες στιγμές ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακοί και μας συνεπήραν . Αξίζουν συγχαρητήρια στον άξιο Αλέκο Αναστασίου.

Όλη αυτή η σύμπραξη των ηχητικών εφέ, των φωτισμών, των παράξενων κοστουμιών, όλη η κίνηση μέσα στο χώρο του χορού και των υποκριτών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του ταλαντούχου Άρη Μπινιάρη δίνουν ένα εξαίσιο σύνολο με τον τρόπο που μόνο αυτός ο σκηνοθέτης μπορεί να οραματιστεί και να υλοποιήσει και καθηλώνουν το κοινό σε μια εξαιρετική παράσταση. Φωτεινή δουλειά, ξεχωριστή , που αξίζει να δείτε. Σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και τέλη Αυγούστου στην Επίδαυρο.

 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου