Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

"Ο Αμερικάνος", ιστορίες αγάπης.

ΚΡΙΤΙΚΗ της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Δυο ιστορίες αγάπης που εκτυλίσσονται πάνω στη σκηνή, αυτό ακριβώς είναι η θεατρική παράσταση « ο Αμερικάνος», του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Θανάση Σαράντου.
 Η πρώτη,  η ιστορία αγάπης που ενεπνεύσθη, εσκαρφίσθη ή και εβίωσε στον περίγυρό του ο αγαπημένος Αλ. Παπαδιαμάντης. Αυτή, της αρραβωνιαστικιάς, που καρτερικά περιμένει 20 χρόνια τον ξενιτεμένο αγαπημένο  της να επιστρέψει από την ξενιτειά. Και  από την άλλη πλευρά,  του αρραβωνιαστικού που επιστρέφει διστακτικός και καχύποπτος, φοβούμενος  πως η καλή του θα έχει εδώ και χρόνια κατά πάσα πιθανότητα παντρευτεί.



Και η δεύτερη, η ιστορία αγάπης του δημιουργού της παράστασης, Θανάση Σαράντου,  που ως φαίνεται λάτρεψε το όμορφο διήγημα του Σκιαθίτη δημιουργού και  την μεγάλη του αγάπη αυτή πάσχισε να μεταφέρει επάνω στη σκηνή διασκευάζοντας και δραματοποιώντας το. Πράγματι, η αγάπη  αυτή διαχέεται από την πρώτη στιγμή από όλο του το σώμα, πρωτίστως από τα μάτια του και όλο του το πρόσωπο, που λαμποκοπά στην κυριολεξία και μας γοητεύει, μας παρασύρει να μοιραστούμε μαζί του την ιστορία. Με αδιάκοπη κίνηση επάνω στη σκηνή και με ολοκάθαρη βροντερή φωνή, απαραίτητη για να παρακολουθήσουμε με κύριο  όπλο τα αυτιά μας την γοητευτικότατη μα και δύσκολη γλώσσα του Παπαδιαμάντη, μας κρατά ευχάριστα αιχμάλωτους. Πότε αφήγηση και πότε δραματοποίηση, και ο καλλιτέχνης θα χοροπηδήσει σαν παιδάκι, θα τρεκλίσει σαν μεθυσμένος, θα ακροβατήσει σαν γκαρσόνι, θα μοιρολογήσει σαν μια θεια. Και όλα αυτά με μοναδική, αλλά και πολύτιμη συνδρομή του πάνω στη σκηνή του μουσικού Γιώργου Τζιαφέττα, με ένα πιάνο και ένα σαντούρι, που όχι μόνο επενδύει μουσικά την παράσταση, αλλά και την εμπλουτίζει  με ένα σωρό άλλους απαραίτητους ήχους.

Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, που καταφέρνει να αγγίξει και να σταλάξει μια γλύκα στις πολύπαθες ψυχές μας, φαίνεται πως  και  οι δυο αυτές ιστορίες αγάπης είναι πετυχημένες. Και μέσα από αυτές,  μια τρίτη ιστορία ξεπηδά, η δική μου ιστορία αγάπης για την όμορφη αυτή  παράσταση,   που  μου προκάλεσε υπέροχα συναισθήματα, συναισθήματα αγάπης. Μήπως και μια τέταρτη;  Ναι. Και η δική σας ιστορία αγάπης,  αυτή που ξεκινά μέσα από αυτές τις γραμμές και που θα σας οδηγήσει  να πάτε να δείτε κι εσείς την παράσταση. Γιατί η αγάπη φίλοι μου, όταν είναι αληθινή, αστράφτει, διαχέεται , αντανακλά,  μεταδίδεται αβίαστα. Αναγνωρίζεται εκ του μακρόθεν και δε χρειάζεται συστάσεις. Πηγαίνετε λοιπόν,  ένα παραπάνω μέρες γιορτινές που είναι, να δείτε αυτή τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία αγάπης και να  πάρετε κι εσείς το μερτικό σας. Ένα όμορφο δώρο στον εαυτό σας.





Συντελεστές



Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης

Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας

Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου, Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος

Οργάνωση Παραγωγής για την «Ηθικόν Ακμαιότατον»: Παρασκευή Κουτούμπα

Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον, ΛΥΚΟΦΩΣ

Έναρξη παραστάσεων: 16/12/2017

Διάρκεια παραστάσεων: 16 Δεκεμβρίου 2017 – 7 Ιανουαρίου 2018

 Ώρες και ημέρες παραστάσεων

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00 από 16 Δεκεμβρίου 2017 εκτός από 24 και 31 Δεκεμβρίου 2017

παραστάσεις στις 16/17/23/25/30 ΔΕΚ 2017 και 1/6/7 ΙΑΝ 2018 στις 18.00

Θέατρο «AΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ»

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο (μετρό Μεταξουργείο)

τηλ. κρατήσεων: 210-5232097

ώρες ταμείου: 11.00-15.00 και 17.00-21.00






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου