Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ο ατμοσφαιρικός «Γυάλινος κόσμος» και μια πρόταση…

ΚΡΙΤΙΚΗ της Βικτωρίας Ιωσηφίδου




Τον "Γυάλινο κόσμο" του Τεννεσί Ουίλιαμς  σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή παρακολούθησα πριν λίγες ημέρες στο θέατρο Τ. Η σκηνοθέτης  κτίζει μια ιδιαίτερα ζεστή και ατμοσφαιρική παράσταση πάνω στο κλασσικό έργο, με όμορφους φωτισμούς και μουσικές, ιδιαίτερα προσεγμένα σκηνικά και κοστούμια και κυρίως μέσα από πολύ δυνατές, μεστές ερμηνείες  από όλους τους ηθοποιούς. Η έμπειρη Γιώτα Φέστα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μητέρας με μια ρεαλιστική ερμηνεία που η αλήθεια της καθηλώνει, ο Χρήστος Παπαδόπουλος ενσαρκώνει μοναδικά  το σύνθετο ρόλο του Τομ, η  Κατερίνα Συναπίδου αποδίδει με πιστότητα  την εύθραυστη, Λώρα, ενώ ο Δημήτρης Κρίκος ερμηνεύει με αυθεντικότητα τον ανάλαφρο Τζιμ.

Μεγάλο μέρος της παράστασης εκτυλίσσεται μέσα σε μια τεράστια κορνίζα και πίσω από ένα διάφανο σχεδόν δίχτυ, πάνω στο οποίο προβάλλονται συχνά-πυκνά σκηνές της ιστορικής επικαιρότητας της εποχής, σκηνές που εξελίσσονται έξω από το σπίτι, αλλά και μοναδικές συμβολικές εικόνες. Με μεγάλη μαεστρία, λεπτές ισορροπίες, υφέσεις και εξάρσεις  και εσωτερικότητα στις ερμηνείες δομείται ιδανικά μια παράσταση και μέσα από  τις ζωές των ηρώων της αναδύονται  τόσο οι συνθήκες και τα αδιέξοδα της εποχής , όσο και διαχρονικά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και τους ρόλους μέσα στην οικογένεια, τη μοναξιά, την αυτοεκτίμηση, τον έρωτα, τα όνειρα και την παντοτινή ανάγκη για ευτυχία και μια καλύτερη ζωή. 


Όλα τα  παραπάνω και η όμορφη αυτή παράσταση μου  δίνουν για άλλη μια φορά αφορμή για σκέψεις που πολύ συχνά κάνω τον τελευταίο καιρό και αφορούν τα έργα που βλέπω στις σκηνές της πόλης, αλλά και αυτά που θα ήθελα να δω. Καλή λοιπόν η διαχρονικότητα που χαρακτηρίζει πολλά κλασσικά έργα και είναι και αυτή σίγουρα ένα από τα στοιχεία που κάνει μερικά  από τα έργα αυτά αριστουργήματα. Κάποια στιγμή όμως θα θέλαμε να δούμε και θεατρικά έργα εντελώς σύγχρονα. Που θα αφορούν τα πάμπολλα ζητήματα που μας απασχολούν καθημερινά, μέσα στην οικογένεια, τις σχέσεις, την κοινωνία, την εργασία. Να αναγνωρίσουμε στους ήρωες το συνάδελφο από τη δουλειά, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον αδελφό μας, τον εαυτό μας. Δε λέω πως δεν υπάρχουν τέτοια έργα, όμως είναι λίγα. Το πιο σύγχρονο που μου έρχεται τώρα στο νου και παίζεται το τελευταίο διάστημα στην πόλη  είναι το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη και σίγουρα το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται χρονικά και πρακτικά  πιο «κοντά μας» είναι κι αυτό ένας από τους λόγους της επιτυχίας του. 
Θέλουμε λοιπόν περισσότερα σύγχρονα θεατρικά έργα και περισσότερα γνήσια θεατρικά, για να κάνω και μια αναφορά στις πολύ συνηθισμένες θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών έργων που γίνονται περιστασιακά από κάποιους θιάσους. Τα έργα αυτά όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν.
Διάβασα πρόσφατα με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία του σημαντικού θεατρικού συγγραφέα Άκη Δήμου να ιδρύσει στην πόλη μας ένα εργαστήρι διδασκαλίας συγγραφής θεατρικού έργου. Θα μου πείτε, «Μα διδάσκονται αυτά τα πράγματα;»  Ναι, σίγουρα, αν κάποιος δεν το έχει όσα μαθήματα και να πάρει δεν πρόκειται να γράψει ποτέ ένα θεατρικό έργο. Αν όμως κάποιος έχει ευαίσθητες κεραίες και ανοιχτά κανάλια, δε θα ήταν άσχημο να δεχτεί και κάποιες ιδέες, κάποιες υποδείξεις από έναν ειδικό, από κάποιον καταξιωμένο και έμπειρο συγγραφέα.
Θα μπορούσε ακόμη να προκηρυχτεί από κάποιο φορέα της πόλης, πιθανότατα  από το ΚΘΒΕ, ένας διαγωνισμός  συγγραφής θεατρικού έργου με βάθος χρόνου και με κάποια ουσιαστικά βραβεία που θα αποτελούσαν κίνητρο για τους διαγωνιζόμενους. Θα πρότεινα δε, μια ξεχωριστή κατηγορία για πρωτοεμφανιζόμενο θεατρικό συγγραφέα, μιας και κάτι τέτοιο θα έδινε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, αλλά και σε λογοτέχνες ή ανθρώπους των γραμμάτων αυτής της χώρας που δεν το σκέφτηκαν στο παρελθόν  να δεχτούν την πρόκληση και να ασχοληθούν για πρώτη φορά με το θέατρο. Kαι… ποιος ξέρει;; Ίσως προσεχώς να εμφανιστεί ο Καμπανέλλης του 21ου αιώνα.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ





Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή 


Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ


Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου


Μουσική: Μάκης Καραδελόγλου


Κίνηση: Αλέξανδρος Μιχαήλ


Οπτικό περιβάλλον: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος


Videomapping: Δημήτρης Ζάχος


Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος


Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου








ΔΙΑΝΟΜΗ





Γιώτα Φέστα: Αμάντα


Χρήστος Παπαδόπουλος: Τομ


Κατερίνα Συναπίδου: Λώρα


Δημήτρης Κρίκος: Τζιμ








ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ





Θέατρο Τ


Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16


Θεσσαλονίκη





Πρεμιέρα: 


Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017 στις 21:30





Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων: 26/12, 27/12, 2/1, 3/1, 4/1, 5/1 & 6/1 στις 21:30 και 7/1 στις 19:00





Παραστάσεις (μετά τις γιορτές): Κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00





Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος | 10€ μειωμένο | 8€ ανέργων


Ατέλειες: Κάθε Παρασκευή (κατά προτεραιότητα)





Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854333





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου