Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ανθρώπινη, συγκινητική "Λωξάνδρα"


Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


"Λωξάνδρα", της Μαρίας Ιορδανίδου στο θέατρο Δάσους, με πλοηγό την όμορφη θεατρική απόδοση του έμπειρου θεατρικού συγγραφέα Άκη Δήμου, που εστιάζει στο ανθρώπινο στοιχείο της δυναμικής αυτής γυναίκας, στην πληθωρική της προσωπικότητα, την ανάγκη να ελέγχει τα πάντα στην οικογένεια, αλλά και τις αδυναμίες της με κύρια αυτήν στο φαγητό ∙ αυτό που τόσο απλόχερα αγαπά να προσφέρει καθημερινά φτιαγμένο με μεράκι από τα χεράκια της, αλλά  το ίδιο λατρεύει και να το απολαμβάνει μέρα νύχτα, την κάθε στιγμή, σύντροφό της σε χαρές και λύπες!


Η καθημερινή ζωή των ηρώων ξεπροβάλλει γλαφυρά με συγκινητικές στιγμές αλλά και μπόλικο χιούμορ. Εικόνες από το σπίτι, τις συγκεντρώσεις, τα γλέντια, παρεξηγήσεις διαπληκτισμοί, διαφωνίες, απαραίτητα μέσα σε ένα  βαθύτερο κλίμα ομόνοιας που η Λωξάντρα καταφέρνει  πάντοτε να επιβάλλει, με τα ιστορικά γεγονότα στη θεατρική απόδοση να συνοδεύουν απλά ότι συμβαίνει, σε ένα ταξίδι από την Πρωτοχρονιά του 1874 στην Πόλη μέχρι και την Αθήνα μετά την μικρασιατική καταστροφή.


Όμορφη η ερμηνεία της αγαπημένης πρωταγωνίστριας Ελένης Κοκκίδου, μακριά από την τηλεοπτική της εικόνα,  καθώς  απαιτείται να ανέβει ερμηνευτικά   για να μπορέσει να φέρει σε πέρας τα αρκετά αναμφίβολα δύσκολα και ιδιαίτερα  φορτισμένα σημεία του ρόλου. Εξαιρετικός ο Γιώργος Αρμένης στο ρόλο του Δημητρού, ενώ την παράσταση κλέβουν  ο Μιχάλης Μητρούσης στον ρόλο του Ταρνανά και η Ευαγγελία Μουμούρη στον ρόλο της Σουλτάνας. Στα τραγούδια, που είναι πολλά και διανθίζουν όλη την παράσταση δίνοντας και το μήνυμα ότι το τραγούδι είναι χαρά και παρηγοριά ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, η Σοφία Παπάζογλου στο ρόλο της Ευθαλίας.

Δείτε το για να ξαναθυμηθείτε  οι παλαιότεροι αλλά και να γνωρίσετε οι νεότεροι τη θρυλική Λωξάνδρα, μια αυθεντική και γοητευτική προσωπικότητα, αλλά και για να απολαύσετε το κλίμα μιας άλλης εποχής και το  συγκινητικό ταξίδι μιας οικογένειας, που η ιστορία της δεν απέχει πολύ από αυτές των δικών μας οικογενειών που σφράγισαν τις σημαντικές ταραγμένες αρχές του περασμένου αιώνα.

 Ταυτότητα παράστασης:
Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου
Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου 
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης 
Σκηνικά - Κοστούμια: Έρση Δρίνη 
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος 
Χορογράφος: Δήμητρα Γρατσιούνη 
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού 
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου 
Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη 
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη 
Προβολή και Επικοινωνία εντός Αττικής: Βάσω Σωτηρίου-We Will 
Προβολή και Επικοινωνία εκτός Αττικής: Μαργαρίτα Σίσιου
Πρωταγωνιστούν: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κωνσταντίνος Κυριακού, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη
«Τραγουδίστρια Ευθαλία» η Σοφία Παπάζογλου
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Εισιτήρια: 20€ κανονικό και 15€ μειωμένο (φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ, παιδικό έως 12 ετών)
Προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις μέσω Viva.gr
Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου