Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Eμπνευσμένος «Προμηθέας Δεσμώτης»


Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Μια υψηλής αισθητικής παραγωγή από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε εχθές το βράδυ στο θέατρο Δάσους ∙ « Προμηθέας Δεσμώτης», του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, ο οποίος έκανε και τη δραματουργική επεξεργασία,  σε μια στιγμή απόλυτης ωριμότητας του σκηνοθέτη. Τη μετάφραση έκανε ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Με πρωταγωνίστρια έκπληξη στο ρόλο του Προμηθέα την Βρετανή,  ελληνικής καταγωγής και διεθνούς φήμης σπουδαία ηθοποιό Kathryn Hunter, η οποία έχει ερμηνεύσει και στο παρελθόν αντρικούς ρόλους.
Ο Προμηθέας είναι ο εμβληματικός, μοναχικός ήρωας, που αντιτάσσεται στο Δία και  αν και θεός παίρνοντας το μέρος των θνητών παραδίδει στους ανθρώπους τη φωτιά καθώς και πλείστα άλλα αγαθά, για να βελτιώσει την ζωή τους. Ο Δίας προστάζει να τον αλυσοδέσουν στον Καύκασο και να παραμείνει εκεί σε ένα ατέλειωτο μαρτύριο. Παρά την βαριά τιμωρία του  και παρά τις απειλές και νουθεσίες που θα δεχτεί ο Προμηθέας παραμένει ατρόμητος, αγωνιστής, αμετανόητος, εφόσον πιστεύει πως αυτός και όχι ο ισχυρός πατέρας των θεών πρεσβεύει το δίκαιο, απομυθοποιώντας έτσι την απόλυτη εξουσία του Δία και κατ΄ επέκταση την κάθε απόλυτη εξουσία που επιδιώκει να επιβληθεί με τρομοκρατία.


Η παράσταση είναι γεμάτη από σκηνοθετικές εκπλήξεις, αλλαγές πάνω στη σκηνή, όμορφους σχηματισμούς του χορού, σκηνικά συμβολικά στοιχεία που εισέρχονται ανάλογα με την περίσταση δίνοντας μια δυναμική συνεχών εναλλαγών, που κρατούν τους θεατές σε εγρήγορση πέρα από τα δυνατά μηνύματα του έργου.

Η βραβευμένη Kathryn Hunter παρά τον μικρό  σωματικό της όγκο σηκώνει το βάρος του ρόλου του Προμηθέα και τον αποδίδει με απόλυτη ακρίβεια και τελειομανία στα ελληνικά, επιτελώντας έναν άθλο. Θαυμάσια είναι  η κίνησή της, καθώς η τριπλή αλυσίδα με την οποία είναι δεμένη  δίνει την δυνατότητα να εκφράζει την οδύνη του Προμηθέα όχι μόνο με τα λόγια αλλά και μέσω μιας αργής βασανιστικής κίνησής.


Ο βετεράνος Νικήτας Τσακίρογλου αναλαμβάνει με στιβαρότητα τον ρόλο του αφηγητή. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, δυναμική και ταυτόχρονα εύθραυστη ενσαρκώνει την τραγική Ιώ, ενώ στο ρόλο του Ήφαιστου ο απολαυστικός Δημήτρης Πιατάς. Τον ιδιαίτερο ρόλο του Ωκεανού ενσαρκώνει ο Γεράσιμος Γεννατάς, ενώ στον ρόλο του Κράτους ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Εκπληκτική είναι η κίνηση του χορού που διαχέεται σε σχηματισμούς σε  όλο τον χώρο και την επιμελήθηκε ο Ιταλός Marcello Magni. Ο χώρος γεμίζει και  διανθίζεται κατά καιρούς από κινούμενα στοιχεία στα χέρια του χορού, όπως τα τεράστια βιβλία - κατάστιχα που ξεφυλλίζουν συχνά πυκνά τα μέλη του, όπου φαίνεται πως είναι γραμμένα όλα τα μελλούμενα και οι σελίδες τους αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης.

Το λιτό, απόλυτα λειτουργικό σκηνικό είναι του διεθνούς φήμης  Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Αποτελείται από έναν ψηλό κόκκινο στύλο όπου αλυσοδένεται ο Προμηθέας  και από μια ευρεία κλίμακα στο βάθος, που αναδεικνύεται  κατά διαστήματα από τους φωτισμούς και καταλαμβάνεται πολύ συχνά από τους υποκριτές και τον χορό.

Τα κοστούμια, λιτά για τον χορό, με ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία σε κάποιους ήρωες όπως αυτό του Προμηθέα, είναι του ενδυματολόγου Γιάννη Μετζίκωφ.

Έντονες και συχνές μουσικές, παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες διανθίζουν το έργο δίνοντας ένταση αλλά και ένα άρωμα κινηματογραφικής ταινίας.

Στο τέλος της παράστασης τα μέλη του χορού θα αφαιρέσουν τα βαριά τους ρούχα παραμένοντας ημίγυμνα, ανήμπορα, όπως το ανθρώπινο γένος, όπως ο δεσμώτης άνθρωπος,  που ο επαναστάτης Προμηθέας προσπαθεί να αφυπνίσει με το παράδειγμα του,  διώχνοντας το φόβο  που του προκαλεί η εξουσία και η απειλή του θανάτου.

Μια εμπνευσμένη σκηνοθεσία από τον Σταύρο Τσακίρη και  μια πλειάδα διακεκριμένων γνωστών ηθοποιών που υποστηρίζονται εξίσου ιδανικά από  τους υπόλοιπους σημαντικούς συντελεστές είναι κάποιοι από τους λόγους για να παρακολουθήσετε αυτή την ξεχωριστή παράσταση που κατηφορίζει σε Λάρισα, Δίον, Δωδώνη  και θα βρεθεί στη συνέχεια στην Αθήνα για αρκετές παραστάσεις.... …

Συντελεστές  παράστασης

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ.Τσακίρης
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνική εγκατάσταση: Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση: Marcello Magni
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Μαρία Φλωράτου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Αφίσα – Πρόγραμμα: Πέτρος Παράσχης
Παίζουν: Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης.


Προμηθέας Δεσμώτης
Καλοκαιρινή Περιοδεία 2019
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΠΑΡ. 09/08 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΣΑΒ. 10/08 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΔΕΥ. 12/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
ΤΡ. 13/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
ΠΑΡ. 16/08 ΔΕΛΦΟΙ /ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ
ΣΑΒ. 17/08 ΒΟΛΟΣ /ΘΕΡ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΚΥΡ. 18/08 ΦΙΛΙΠΠΟΙ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ /ΑΡΧ. ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΔΕΥ. 19/08 ΜΟΥΔΑΝΙΑ /ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
ΤΡ. 20/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
ΤΕΤ. 21/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
ΠΕΜ. 22/08 ΛΑΡΙΣΑ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
ΠΑΡ. 23/08 ΔΙΟΝ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ / ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ
ΣΑΒ.24/08 ΔΩΔΩΝΗ ή Ε.Η.Μ
ΠΕΜ. 29/08 ΗΡΩΔΕΙΟ
ΠΑΡ. 30/08 ΗΡΩΔΕΙΟ
ΣΑΒ. 31/08 ΠΑΠΑΓΟΥ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΕΥ. 02/09 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ
ΤΡ. 03/09 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
ΠΕΜ. 05/09 ΒΥΡΩΝΑΣ / ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ
ΣΑΒ. 07/09 ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΕΙΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου