Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ατμοσφαιρική «Μεγάλη Πλατεία»!


Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Μια τοιχογραφία της Ελλάδας και ακόμη πιο στενά της Σαλονίκης, της εποχής από το μεσοπόλεμο έως και μετά τον εμφύλιο, είναι «η Μεγάλη Πλατεία» του Νίκου Μπακόλα, το εμβληματικό, δαιδαλώδες, πολυσέλιδο μυθιστόρημα με την ιδιαίτερη λογοτεχνική γραφή που άφησε εποχή και το 1988 τιμήθηκε με το πρώτο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος.


Ο θεατρικός συγγραφέας Άκης Δήμου, που έχει αποδείξει έως τώρα πως μπορεί να πετύχει τα πάντα  στη δραματουργία, αναλαμβάνει το ρίσκο να διασκευάσει για τη σκηνή τη «Μεγάλη Πλατεία». Μέσα από ένα πραγματικά ατελείωτο, προκλητικό κουβάρι 550 σελίδων, ηρώων, σχέσεων  και γεγονότων επιλέγει πρόσωπα, εικόνες, ήχους, περιστατικά και  τα επανασυνδέει για να ανέβουν στο σανίδι. Μαζί, ξεχωρίζει  αυθεντικά αποσπάσματα και χαρακτηριστικές φράσεις μέσα από το λογοτεχνικό έργο, στην προσπάθεια να μεταφέρει όχι μόνο την υπόθεση αλλά και κάτι  από το λογοτεχνικό ύφος και  το άρωμα του βιβλίου.



Τη σκηνοθεσία υπογράφει η πολλά  υποσχόμενη νεαρή Ελένη Ευθυμίου που ενθουσίασε με τις προηγούμενες δουλειές της με την ομάδα ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ. Τα γεγονότα εξελίσσονται πάνω στη σκηνή ως μια κινηματογραφική παρέλαση ηρώων και επεισοδίων. Τα σκηνικά στοιχεία είναι ελάχιστα καθώς κύριο πεδίο δράσης έπρεπε ως φαίνεται να μείνει η ανοιχτή, εκτεθειμένη Μεγάλη Πλατεία, όπου όλα είναι ολοφάνερα και τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί. Πρωταγωνιστής παντού το Πλήθος, ένας συνοδευτικός ανθρώπινος χορός βγαλμένος λες από αρχαία τραγωδία που παρακολουθεί τα πάντα και ακολουθεί τη δράση. Κανένας ηθοποιός δεν μένει στην άκρη, κανείς δεν είναι μόνο πρωταγωνιστής, αλλά δίπλα σε κάθε επεισόδιο όλοι οι υπόλοιποι συνοδεύουν σαν ένα σύνολο με αφήγηση, απαγγελίες, και την έξοχη σωματική  κίνησή τους δημιουργώντας μια αρμονικά  δεμένη ομάδα  και μαζί με τους εντυπωσιακούς φωτισμούς και τις μουσικές μια γοητευτική ατμόσφαιρα.


Η θεατρική «Μεγάλη Πλατεία» εστιάζει στον άνθρωπο, τον αδύναμο, τον καθημερινό, που αποζητά, τον έρωτα και την ευτυχία, μια αγκαλιά να ξαποστάσει και να αφεθεί, τον άνθρωπο που ονειρεύεται, προσδοκά, ελπίζει πιστεύει, εμπιστεύεται και πολύ συχνά τις μεγάλες προσδοκίες του ακολουθεί η ματαίωση. Έτσι και τα κινηματογραφικά πλάνα που συχνά προβάλλονται στο φόντο της παράστασης ζουμάρουν πάνω στα πρόσωπα στις  εκφράσεις, τις  αγωνίες , τα συναισθήματά τους. Πίσω από τα πρόσωπα, ακολουθεί η ιστορία του τόπου, του πολύπαθου, που θέλοντας και μη σέρνει κι αυτή τους ανθρώπους καθέναν στο δρόμο του. Ευρηματικό, συγκινητικό το τέλος της παράστασης που παραπέμπει στη συνέχεια και στο μέλλον…


Όλοι οι ηθοποιοί καταθέτουν εδώ τον καλύτερο εαυτό τους. Σπουδαίος Φώτης ο Γιάννης Μαστρογιάννης, μοναδική, βελούδινη Αγγέλα η Κατερίνα Σισίννι με την όμορφη φωνή της, δυνατός Χρίστος ο Νίκος Καπέλιος, πειστικός Γιάννης ο Χρίστος Παπαδημητρίου, εξαιρετική Αμαλία η Ελένη Θυμιοπούλου, φίνα Ευθαλία η Μάρα Τσικάρα, ξεχωριστή η πληθωρική Εύη Σαρμή ως Ελένη, ιδιαίτερος όπως πάντα ο Δημήτρης  Μορφακίδης ως Ηλίας, αξιόλογος ο Θοδωρής Σκούρτας ως Ευγένιος,  επαρκής ο Χρήστος Παπαδόπουλος ως Στρατής, δροσερές η Μελίνα Κοτσέλου και Χριστίνα Σωτηριάδου ως Αλκμήνη και Αντιγόνη, μπριόζα η Φωτεινή Τιμοθέου ως Δόμνα, εύθραυστη η Βικτώρια Φώτα ως Μπετίνη, πολύ καλή η Μαρία Χατζηιωαννίδου ως Μυρσίνη και όλοι οι υπόλοιποι!

Δείτε το για να ταξιδέψετε μαζί με τους ήρωες κι εσείς στα στενά μα και στα εσώψυχα της Σαλονίκης και της ιστορίας, για να απολαύσετε τις δυνατές ερμηνείες, τον υπέροχο ανθρώπινο χορό και την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία. Με την ευκαιρία, αναζητήστε το βιβλίο όσοι δεν το έχετε διαβάσει. Τώρα που οι ήρωές του θα σας είναι πια οικείοι χωθείτε στις σελίδες του. Θα είναι μια επίσης  μοναδική εμπειρία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή: Άκης Δήμου, Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου, Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ, Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης, Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος, Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, Σχεδιασμός βίντεο: Δημήτρης Ζάχος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώτα ΚουϊτζόγλουΓιάννης Βαρβαρέσος, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Γιάννης Μαστρογιάννης (Φώτης),  Nίκος Καπέλιος (Χρίστος),  Κατερίνα Σισίννι (Αγγέλα), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γιάννης), Χρήστος Παπαδόπουλος (Στρατής), Νίκος Μήλιας (Άγγελος), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μυρσίνη), Ελένη Θυμιοπούλου (Αμαλία), Νίκος Κουσούλης  (Δημήτρης), Μελίνα Κοτσέλου (Αλκμήνη), Χριστίνα Σωτηριάδου (Αντιγόνη), Θεόδωρος Σκούρτας (Ευγένιος), Φωτεινή Τιμοθέου (Δόμνα), Μάρα Τσικάρα  (Ευθαλία), Δημήτρης Σακατζής (Παυλάκης), Βικτώρια Φώτα (Μπετίνη), Εύη Σαρμή (Ελένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Ηλίας), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Χάρης), Γιάννης Καραμφίλης (Ευριπίδης)
 


1 σχόλιο:

  1. Δείτε το για να ταξιδέψετε μαζί με τους ήρωες κι εσείς στα στενά μα και στα εσώψυχα της Σαλονίκης και της ιστορίας, για να απολαύσετε τις δυνατές ερμηνείες, τον υπέροχο ανθρώπινο χορό και την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία. Με την ευκαιρία, αναζητήστε το βιβλίο όσοι δεν το έχετε διαβάσει. Τώρα που οι ήρωές του θα σας είναι πια οικείοι χωθείτε στις σελίδες του. Θα είναι μια επίσης μοναδική εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή