Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ανατρεπτικό «Παγκάκι»

Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Μια ανατρεπτική κωμωδία για γέλια και για κλάματα είναι το παγκάκι του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Ένας άντρας και μία γυναίκα συναντιούνται τυχαία σε ένα παγκάκι  στο πάρκο της γειτονιάς. Είναι στα αλήθεια μεταξύ τους άγνωστοι; Σύντομα η συνάντησή τους οδηγεί στην  αποκάλυψη των δύο ιδιαίτερων χαρακτήρων που δεν είναι πάντα τόσο αθώοι  και το έργο μετατρέπεται σε ένα βαθύ, κωμικοτραγικό ψυχογράφημα των δύο ηρώων, καθώς αυτοί  μένουν προσκολλημένοι στις βαθύτερες αντιλήψεις τους αδιαφορώντας για την πραγματικότητα που τους αποκαλύπτεται. Η μοναξιά, η ανάγκη για συντροφιά, έστω εφήμερη, η σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα, η αλήθεια και το ψέμα γίνονται θέματα για συζήτηση. Το έργο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, περιεκτικό, μεστό, με απολαυστικούς διαλόγους και εμβληματικές ατάκες και αν και γράφτηκε το 1983 παραμένει επίκαιρο.



Στην ποιότητα του έργου έρχονται να προστεθούν οι πολύ δυνατές, πληθωρικές ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών Γιώργου Κιμούλη και Φωτεινής Μπαξεβάνη. Ο Γιώργος Κιμούλης ερμηνεύει τον χαβαλέ τύπο με φοβερή εκφραστικότητα, αλλά και με εξαίρετη κίνηση σε όλο του το σώμα, μένοντας βαθιά στο ρόλο το κάθε δευτερόλεπτο. Μαζί του η Φωτεινή Μπαξεβάνη, μια νοικοκυρά,  το έτερον ήμισυ στο έργο, άλλοτε δυναμική κι άλλοτε συνοφρυωμένη. Οι δυο τους  συνθέτουν ένα δυνατό, ταιριαστό δίδυμο που κρατά το θεατρικό κοινό κρεμασμένο κυριολεκτικά από τα χείλη τους.

Θα γελάσετε αναμφίβολα και πολύ, θα κλάψετε ίσως σιωπηρά, θα ευχαριστηθείτε ερμηνείες και ατάκες, θα προβληματιστείτε. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Μετάφραση: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Διασκευή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Σκηνικά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Κοστούμια: ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
Φωτισμοί: ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ
Φωτογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΥΛΗΣ
Video: ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ

Παίζουν:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου