Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Συγκλονιστικός «Ο ΕΛΕΦΑΣ»


Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Δυο γυναίκες, θεία και η έγκυος ανιψιά και οι σύζυγοί τους ζουν στο μικρόκοσμό τους, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά τους  το «χωριάτικο» γλωσσικό ιδίωμα και των τεσσάρων και  τα συνεχή μαργαριτάρια, που φανερώνουν την περιορισμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Ακόμη,  οι ελάχιστες παρέες και οι κλισέ ασχολίες, μαγειρέματα και δουλειές για τις γυναίκες, κυνήγι και καφέδες για τους άντρες.

Αυτό είναι το σκηνικό του «ΕΛΕΦΑ» , ενός ιδιαίτερου έργου του Κώστα Βοσταντζόγλου μέσα στο οποίο ξετυλίγονται οι σχέσεις και η καθημερινότητά των ηρώων και όπου απολύτως τίποτε δεν μοιάζει ωραίο. Παγιωμένες ακραίες απόψεις, στερεότυπα, επίδειξη «γνώσεων», διαφωνίες, φωνές, χειροδικίες,  νταηλίκια και κακόβουλες σκέψεις που δεν αφήνουν τους ήρωες να ηρεμίσουν και να χαρούν μιαν άσπρη μέρα και μια κανονική ζωή. Εν τέλει τέσσερις τραγικοί χαρακτήρες που όμως πολύ συχνά προκαλούν το γέλιο! Ώσπου ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα θα είναι η αφορμή για την επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων και εξελίξεις…

Ο Κώστας Βοσταντζόγλου καταγράφει τα γεγονότα και πλάθει τους χαρακτήρες με γλαφυρότητα και ρεαλισμό, έως και ωμότητα. Ο Γιάννης Λεοντάρης που  παραλαμβάνει το έργο σκηνοθετεί με πάθος και τόλμη και δε διστάζει να φτάσει τους χαρακτήρες στα άκρα. Μπροστάρης ο μεγάλος πρωταγωνιστής Νικόλας Μαραγκόπουλος και μαζί του οι επίσης πανάξιοι Σοφία Καλεμκερίδου, Μαριάννα Πουρέγκα και Παναγιώτης Παπαιωάννου, Ένταση, ιδρώτας, μυς που συσπώνται καθώς συνομιλούν και αλληλεπιδρούν και όπως το έργο ρέει οι τέσσερις πρωταγωνιστές  τραβούν συνεχώς ο ένας τον άλλο όλο και πιο ψηλά ερμηνευτικά και οδηγούνται σε πραγματικά απογειωτικές ερμηνείες που καθηλώνουν!!!

Πολύ ενδιαφέρον το παρακμιακό σκηνικό των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και Ράνιας Υφαντίδου με μια μικρή απλοϊκή κουζίνα με τα απαραίτητα, πάρα πολλά λουλούδια φυτεμένα σε τενεκέδες και άλλα μικροέπιπλα εδώ κι εκεί, αλλά και ουκ ολίγες αφίσες που διαφημίζουν τριτοκλασσάτους καλλιτέχνες που τραγουδούν σε πανηγύρια της περιοχής. Όλα εικόνες που παραπέμπουν στη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων. Στο ίδιο κλίμα και οι μουσικές που επιμελήθηκε ο Γιάννης Λεοντάρης, άλλοτε κλαρίνα και παραδοσιακά κι άλλοτε λαϊκά κλασσικά ή πιο βαριά που φαίνεται πως ακούν οι ήρωες.

Στο τέλος μάλιστα ο σκηνοθέτης θα κεράσει όλο τον κόσμο παραδοσιακή φακή με ξιδάκι και σκόρδο, ένα γεύμα με νόημα.


Δείτε το για να ταξιδέψετε σε ένα αξιοσημείωτο κατσικοχώρι, να γνωρίσετε τους ιδιαίτερους κατοίκους με τις αξίες και τις ασχολίες τους, να εισχωρήσετε στις μοίχιες σκέψεις αλλά και στις αρρωστημένες σχέσεις τους, ανακαλύπτοντας σιγά σιγά τον καθένα ξεχωριστά. Και φυσικά  για να απολαύσετε τις μεγαλειώδεις ερμηνείες των ηθοποιών που ξεδιπλώνονται καθώς οι εξελίξεις τρέχουν.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια-Επιμέλεια Video: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτης: Μαριλένα Κατρανίδου
Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Δημοσθένης Πάνος

 ΠΑΙΖΟΥΝ:
 Σοφία Καλεμκερίδου (Γωγώ), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μήτσος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Τάσος), Μαριάννα Πουρέγκα (Βούλα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου