Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

«Το Αγρίμι», κατάθεση ψυχής


Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Τον μεγάλο και παθιασμένο  έρωτά της για τον πολιτικό και διανοούμενο Ίωνα Δραγούμη καταθέτει η μοναδική ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη που άφησε εποχή στο ελληνικό θέατρο, στον μονόλογο «Το αγρίμι». Τον Δραγούμη, που αποζητά και περιμένει με λαχτάρα  κάθε βράδυ να επιστρέψει κοντά της, χωρίς να γνωρίζει δυστυχώς πως αυτός είναι ήδη νεκρός, κάτι που της αποκρύπτουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός της.


Η Μαρίκα είναι μια  γέννημα θρέμμα θεατρίνα, αφού κατάγεται από γονείς ηθοποιούς, χαρισματική, με απέραντο ταλέντο, που δεν έλαβε όμως λόγω των συνθηκών κάποια ανάλογη της προσωπικότητάς της μόρφωση και κατά τα άλλα ένα ανυπότακτο και ελεύθερο πνεύμα. Λάτρης της ζωής, ερωτική, γοητευτική , μια πραγματική γυναίκα ερωτεύεται παράφορα τον διπλωμάτη από μια διακεκριμένη οικογένεια Ίωνα Δραγούμη και ζουν έναν μεγάλο έρωτα,  Ωστόσο δεν γίνεται ποτέ απόλυτα αποδεκτή  από τον ίδιο λόγω της λαϊκής καταγωγής της, πόσο μάλλον από τους συγγενείς και φίλους του που τους θεωρούν ένα αταίριαστο ζευγάρι. Στο έργο και ενώ ο Δραγούμης απουσιάζει μακριά από την Μαρίκα για τους αγώνες του για το έθνος αυτή του προσάπτει ευθύνες για τη απομάκρυνση του και τη μακροχρόνια απουσία και τον παρακαλά απεγνωσμένα να γυρίσει κοντά της για να δώσει ξανά νόημα στη ζωή της.


Η Δήμητρα Παπαδήμα, που όχι μόνο ερμηνεύει αλλά έγραψε η ίδια και το έργο, δημιουργεί έναν μονόλογο όπου το ερωτικό κάλεσμα της Κοτοπούλη εναλλάσσεται με εκνευρισμό και κατάρες προς τον αγαπημένο της που την βασανίζει με την απουσία του και την μη απόλυτη αποδοχή του. Ενδιάμεσα η τραγωδός κουβεντιάζει με τον εαυτό της, αποκαλύπτοντας το αγρίμι που κρύβει μέσα της, την βαθύτερη προσωπικότητά της, την αδιαφορία της για τη γνώμη του κόσμου, τα πολιτικά πιστεύω της, την λατρεία για το θέατρο και την σκηνή που την ξαναγεννά αλλά και τις μεγάλες αδυναμίες της, καθώς ομολογεί ότι κρύβει μέσα της απέραντο πάθος αλλά όχι και απεριόριστη δύναμη.

Η Δήμητρα Παπαδήμα ως ηθοποιός, έχοντας εισχωρήσει κυριολεκτικά στο ρόλο κατά τη συγγραφή του έργου τα δίνει όλα στη σκηνή, ερμηνεύει , απαγγέλλει , χορεύει, κυλιέται, εκτίθεται με κάθε τρόπο. Το έργο εξελίσσεται σε μια αποκαλυπτική, δραματική κατάθεση ψυχής μιας ξεχωριστής προσωπικότητας που την τυλίγει δέος και μεγαλείο. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μποσταντζόγλου.


Απλό αλλά απόλυτα λειτουργικό το σκηνικό αν και δεν μας άρεσαν τα αναρριχώμενα πλαστικά λουλούδια. Αρκετά κομψά  τα  κοστούμια εποχής. Τέλος εξαιρετικά ευχάριστα τα λίγα αποσπάσματα από ρετρό τραγούδια που ακούγονται  γλυκαίνοντας το κάποιες  στιγμές βαρύ κλίμα.

Δείτε «Το Αγρίμι» για να γνωρίσετε την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό που σφράγισε με την παρουσία της το ελληνικό θέατρο του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και για να παρακολουθήσετε την  κατάθεση ψυχής της συγγραφέως και ηθοποιού Δήμητρας Παπαδήμα στο ρόλο μιας άλλης , εξαιρετικά μεγάλης πρωταγωνίστριας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδήμα – Γιάννης Μποσταντζόγλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου
Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος
Μουσική Επένδυση: Χρήστος Στεργίου
Ερμηνεία: Δήμητρα Παπαδήμα
Μαζί της ο Γιάννης Μποσταντζόγλου
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Παπαδήμα



1 σχόλιο: