Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Εξωφρενικός, απολαυστικός ο «ΥΜΠΥ ΤΥΡΑΝΝΟΣ»

Κριτική  της Βικτωρίας Ιωσηφίδου                                                   



Μια ξέφρενη κωμωδία από την ομάδα Γκραν Γκινιόλ είναι ο «ΥΜΠΥ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του πρωτοπόρου, εκκεντρικού συγγραφέα Αλφρέντ Ζαρί, μια προκλητική απολαυστική σάτιρα,  που στηλιτεύει την ασυδοσία και την ματαιοδοξία των πολιτικών ηγετών.

Ο Υμπύ είναι ένας άπληστος, άξεστος , φιλόδοξος, χαρακτήρας που στερείται συναισθημάτων και ηθικής και μαζί με την γυναίκα του, μια νέα Λαίδη Μάκβεθ,  αποφασίζουν να σκοτώσουν το βασιλιά της Πολωνίας, ώστε ο Υμπύ να καταλάβει την εξουσία. Ακολουθούν δεκάδες επονείδιστες πράξεις του ηγεμόνα μα και εξωφρενικά περιστατικά, όπου αυτός ο πρωτοφανής ηγέτης γελοιοποιείται κατ’ εξακολούθηση.

Το έργο σκηνοθετεί ο  ταλαντούχος, αντισυμβατικός Χρήστος Παπαδημητρίου και  ενορχηστρώνει  μια θεότρελη, ευρηματική σκηνοθεσία που σκορπά άφθονο γέλιο και κρατά τους πάντες  σε εγρήγορση. Οι πρωταγωνιστές αλωνίζουν τη σκηνή  και ακούραστοι από την αρχή ως το τέλος αποδίδουν μια σούπερ ενέργεια και τα δίνουν όλα.

Καταπληκτικός ο Στάθης Μαυρόπουλος ερμηνεύει απολαυστικά τον τύραννο με ασίγαστο πάθος και κωμική έπαρση, ενώ ο Διονύσης Καραθανάσης, έμπειρος, διασκεδαστικός, ξεχωρίζει κυρίως στον σπαρταριστό κόντρα ρόλο της κυρίας Υμπύ. Μαζί τους η πάντα δυναμική Ιωάννα Λαμνή και οι εξίσου καλοί  Ιωάννα Σιδηροπούλου και Σάββας Τραπεζάνογλου. Επί σκηνής και ο μουσικός της παράστασης Χρήστος Γκουγκούμας, που έγραψε την πρωτότυπη μουσική που σιγοντάρει υπέροχα κάθε στιγμή του έργου.

Η παράσταση χαρακτηρίζεται από παρεμβολές- προσθήκες κειμένων και εικόνων και βίντεο από πραγματικούς ηγεμόνες τυράννους της σύγχρονης ιστορίας, που εμπλουτίζουν το κείμενο και τα δρώμενα, τυράννους ανάλογους του Υμπύ, που ξεμπροστιάζονται κι αυτοί για τις πράξεις τους. Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η προσθήκη του Χρήστου Παπαδημητρίου, που είναι μια συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν. Ακόμη, μια πονηρή κάμερα εμφανίζεται και καταγράφει σε πρώτο πλάνο κάποιες έντονες, σημαντικές στιγμές του έργου, δίνοντας ζωντάνια μα και εντείνοντας το κωμικό στοιχείο.

Πολύ ενδιαφέροντα και κυρίως συμβολικά τα κοστούμια και τα σκηνικά στοιχεία που επιμελήθηκε η Μαρία Καβαλιώτη, εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητά τους.

Το έργο  φιλοξενεί το EIGHTBALL CLUB κάθε Δευτέρα και Τρίτη και ο χώρος του ταίριαξε πάρα πολύ! Ο Υμπύ τύραννος από την ομάδα Γκραν Γκινιόλ είναι ένα διασκεδαστικό, εξωφρενικό ταξίδι, μια ευχάριστη,  αλλόκοτη φάρσα, έξαλλα παιγμένη και σκηνοθετημένη, που κάθε στιγμή της συνταράσσει και εκπλήσσει ευχάριστα. Αξίζει να το δείτε!!

 

Συντελεστές:

 Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης

Πρωτότυπη μουσική – Ηχητικά περιβάλλοντα: Χρήστος Γκουγκούμας

Εφαρμογές video: Γιώργος Κόγιας

Τεχνική υποστήριξη – Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος

Σχεδιασμός αφίσας: Βίκτωρ Γκουντάρας – Studio Hervik

Φωτογραφίες - Trailer: Μαρία Καβαλιώτη

Παίζουν: Χρήστος Γκουγκούμας, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Σάββας Τραπεζάνογλου

 

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 13 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου