Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Καθηλωτική, συγκινητική η «ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ»

 

Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Μια καθηλωτική, συγκινητική ερμηνεία έδωσε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, στο ρόλο της θρυλικής λαϊκής τραγουδίστριας Σεβάς Χανούμ. Η Σεβάς ήταν ποντιακής καταγωγής και γεννήθηκε στη Δράμα το 1931 με το όνομα Σεβαστή Παπαδοπούλου, ενώ το ψευδώνυμο με το οποίο έγινε διάσημη της το έδωσε ο  Τζίμης ο Χοντρός, ιδιοκτήτης της ομώνυμης ταβέρνας. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους δημιουργούς της εποχής, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Περπινιάδη, Παπαϊωάννου, Μπίνη, Χιώτη.

Η τραγουδίστρια  το 1983 δέχεται την επίσκεψη του δημοσιογράφου Γιώργου Χρονά, που καταγράφει την αφήγηση της ζωής της σε ένα κασετοφωνάκι και γράφει ένα μονόπρακτο, το οποίο  ο Κωνσταντίνος Ρήγος  μετατρέπει αργότερα  σε θεατρική παράσταση.

Η Σεβάς είναι ένα δυναμικό κορίτσι με υπέροχη φωνή, που το σκάει από το σπίτι και τραγουδάει κρυφά από τα 13 της χρόνια, ενώ τρώει γι αυτό πολύ ξύλο από την οικογένειά της. Ο Αττίκ την παροτρύνει να αφήσει την γενέτειρα της και να κατέβει στην Αθήνα. Έτσι, γίνεται μεγάλη φίρμα κοντά στον Τζίμη και κάθε βράδυ αποθεώνεται από τους θαμώνες. Ώσπου, κάποια μέρα θα έρθει στα χέρια με την μεγάλη Μαρίκα Νίνου, που ήρθε να της πάρει τη θέση στο μαγαζί. Τότε ο Μανώλης Χιώτης έγραψε τον ακόλουθο στίχο: «Στου Μάριου εχτύπησε το σήμα του κινδύνου γιατί επλακώθηκε η Σεβάς με τη Μαρίκα Νίνου!». Στη συνέχεια η Σεβάς ζει έναν μεγάλο έρωτα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, η μητέρα του όμως θα αποτρέψει τον γάμο τους και έτσι θα χωρίσουν. Οι τρεις μεγάλοι νταλκάδες της ζωής της, ο καφές, το ποτό και το τσιγάρο ή ίσως και η αδύναμη κράση της θα την οδηγήσουν αργότερα στον καρκίνο, θα της αφαιρεθεί το στομάχι και η ασθένεια αυτή  θα την στοιχειώνει μέχρι το τέλος της ζωής της.


 Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ μπαίνει πραγματικά στο πετσί του ρόλου και ερμηνεύει συγκινητικά και καθηλωτικά τον ρόλο αυτής της μεγάλης αοιδού. Όλο  της το σώμα κυρτώνει και γέρνει υποδειγματικά, ενώ όλες της οι κινήσεις υποδηλώνουν μια κουρασμένη και άρρωστη γυναίκα. Αφηγείται με βραχνή φωνή στην οποία φαίνεται η επήρεια του τσιγάρου και η αφήγησή της συνεπαίρνει τον θεατή. Οι συσπάσεις του προσώπου της δίνουν κι αυτές τον πόνο της Σεβάς που βρίσκεται πια στην παρακμή της, αν και δηλώνει απόλυτα χορτασμένη από την προηγούμενη γεμάτη και έντονη ζωή της.

Η όμορφη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου  ντύνει ευχάριστα το κείμενο, ενώ την πρωταγωνίστρια πλαισιώνει ο Ιάσονας Χρόνης στον ρόλο του δημοσιογράφου, αλλά και ενός μουσικού που ερμηνεύει παλιά λαϊκά τραγούδια υπό τους ήχους μιας ηλεκτρικής κιθάρας. Ο ίδιος άνθρωπος αναλαμβάνει να γράψει και σημαντικά για την παράσταση ονόματα ή φράσεις στον απέναντι τοίχο και στο πάτωμα με κιμωλία, αν και δεν μπορέσαμε να διαβάσουμε καθαρά όλα όσα γράφτηκαν στο πάτωμα. Το video wall προβάλλει κάποιες εικόνες σχετικές με όσα διαδραματίζονται και εμπλουτίζει τις σκηνές.

Το σκηνικό είναι αντιπροσωπευτικό μιας παλιάς εποχής, όπως θα ήταν μάλλον τα έπιπλα της Σεβάς. Ένα τραπεζάκι με τραπεζομάντηλο, πάνω του δυο λαμπατέρ, ένα βάζο, μερικές κορνίζες, επίσης κάποια ράφια, κούκλες, ένα καντήλι. Δίπλα ένας παλιός καναπές και ακουμπισμένο το παλτό της πρωταγωνίστριας, αλλά και ένα ξεστόλιστο χριστουγεννιάτικο δεντράκι.

Το κείμενο είναι πραγματικά ενδιαφέρον και περιεκτικό και θα μάθετε πολλά που δεν γνωρίζατε για εκείνη την μαγική εποχή, καλή και η σκηνοθεσία, αλλά αυτό που ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο είναι η δυνατή ερμηνεία. Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ μας κερδίζει, μας κατακτά, μας βάζει βαθιά μέσα στην ζωή της και μας κάνει να κρεμόμαστε από τα χείλη της. Σπεύσατε  να το δείτε για να γνωρίσετε την Σεβάς Χανούμ, μια μεγάλη τραγουδίστρια και έντονη προσωπικότητα αλλά και άλλες γνωστές προσωπικότητες της εποχής και για να απολαύσετε την Κωνσταντίνα Μιχαήλ σε μια πραγματικά αξιόλογη ερμηνεία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο : Γιώργος Χρονάς
Σκηνοθεσία - διασκευή: Κωνσταντίνος Ρήγος
Ερμηνεύει η Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Στο ρόλο του δημοσιογράφου ο Ιάσονας Χρόνης



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου