Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

«ΤΟΥΡΚΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑ», ένα κείμενο ΚΕΝΤΗΜΑ, μια ερμηνεία ΔΙΑΜΑΝΤΙ




Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Ένα λαμπρό  κείμενο, γεμάτο σημαντικές πληροφορίες αλλά και πόνο, συγκίνηση, συναίσθημα είναι το κείμενο που έγραψε ο Δημήτρης Καρατζιάς  για τη Τουρκομερίτισσα, που δεν είναι άλλη από την εμβληματική τραγουδίστρια Μαρίκα Νίνου.

Την Μαρίκα, που αφού έζησε μια γεμάτη ζωή, δυο γάμους, μια μεγάλη καριέρα και έναν πολύ δυνατό έρωτα με τον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη έφυγε μόλις στα 35 της χρόνια χτυπημένη από την επάρατη νόσο. Τέσσερα χρόνια μετά μην μπορώντας να ξεπεράσει τον πρόωρο χαμό της ο Τσιτσάνης της γράφει το τραγούδι « Κυριακή σε γνώρισα, Κυριακή σε χάνω, θέλω να είναι Κυριακή και αυτή που θα πεθάνω..»

Το κείμενο ξεκινά να αφηγείται την ιστορία της οικογένειας της Μαρίκας και της Ελλάδας πριν ακόμα από την γέννηση της μεγάλης τραγουδίστριας το 1922. Και καταθέτει με λεπτομέρειες τον ξεριζωμό των προσφύγων από τις αγαπημένες πατρίδες και την επεισοδιακή μετεγκατάσταση στην Ελλάδα. Μαζί τους και η Μαρίκα, εξ ου και Τουρκομερίτισσα. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στη ζωή της μεγάλης αοιδού και ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας και της βιογραφίας της, με απλότητα, αμεσότητα, αλλά και μεγάλη περιεκτικότητα. 

Η Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο, όλο γλύκα, χάρη, μπρίο και τσαχπινιά, ενσαρκώνει εξαιρετικά την Μαρίκα, σαν αληθινή, ταξιδεύοντάς μας ιδανικά στη ζωή και το έργο της, ενώ τραγουδάει και μερικά από τα τραγούδια της. Μαζί της ο συγγραφές Δημήτρης Καρατζιάς στον ρόλο του αφηγητή αλλά και του Τζίμη του χοντρού, στενού συνεργάτη της. Όλα αυτά σε ένα λιτό σκηνικό με δύο μόνο τραπέζια και λίγες καρέκλες, δύο από τις οποίες παριστάνουν τις καρέκλες του πάλκου. Στο βάθος μια διαφήμιση του μαγαζιού και του προγράμματος.

Αξίζει να το δείτε για να γνωρίσετε αυτή την μοναδική γυναίκα με την σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή και να απολαύσετε όλο το κλίμα και ιστορίες για τους επώνυμους  της εποχής.   Ένα κείμενο κέντημα, μια ερμηνεία διαμάντι. Μόνο για άλλες δύο παραστάσεις στο θέατρο Αμαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου