Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Μεγάλος, «Ο Μεγάλος Περίπατος Του Πέτρου»!


Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Στο πολυδιαβασμένο έργο της Άλκης Ζέη «Ο Μεγάλος Περίπατος Του Πέτρου» βασίζεται η νέα ομώνυμη παράσταση της παιδικής σκηνής του Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαριά.


Ο Πέτρος, ένα παιδί της κατοχής, έρχεται αντιμέτωπος με συγκυρίες και  καταστάσεις που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί στον καιρό της ειρήνης. Ο πόλεμος του στερεί αγαπημένα πρόσωπα που  φεύγουν στο μέτωπο. Και όταν ή μάλλον αν αυτά επιστρέψουν από εκεί, κρυοπαγήματα, κουρελιασμένες ψυχές και εφιάλτες από τις τραγικές εμπειρίες. Έπειτα, η κατοχή, τρομοκρατία, φόβος, παγωνιά στις ψυχές και κυρίως η πείνα… αυτό το πιο μεγάλο κακό, μάχη για μια μπουκιά ψωμί και πράξεις παραλογισμού για την επιβίωση. Και βέβαια, η αντίσταση που όπως αποδεικνύεται το κάθε μέλος της οικογένειας του Πέτρου πραγματοποιεί με τον δικό του, προσωπικό τρόπο, την ώρα που κάποιοι άλλοι επιλέγουν να γίνουν φίλοι των γερμανών και καλοπερνούν χωρίς ντροπή. Μαζί με όλα αυτά όμως παραμένουν ευτυχώς για τα παιδιά τα παιχνίδια , οι φίλοι, τα αγαπημένα ζωάκια -το τριζόνι, η χελώνα, ο σκύλος- τα πειράγματα και τα συνθηματικά!


Η Άλκη Ζέη καταθέτει όλα τα παραπάνω με την γνωστή της  τρυφερότητα και ευαισθησία, αλλά και με βιωματική γνώση, μιας και τα έζησε η ίδια ως παιδί. Το κλίμα αυτό της κατοχής, τα γεγονότα, τα συναισθήματα, οι κακουχίες και οι φόβοι αλλά και η παιδική ματιά αποδίδονται  εξίσου ιδανικά  και στην ιδιαίτερα περιεκτική θεατρική διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά. Μέσα σε ένα δίωρο και με πολλαπλούς τρόπους, λόγια, εικόνες, περιστατικά,  καταιγιζόμαστε από πληροφορίες και στοιχεία για την εποχή.

Τον ρόλο του Πέτρου αναλαμβάνει ο Γιάννης Γκρέζιος που διαθέτει ένα κατάλληλο, αθώο πρόσωπο που αντανακλά την άδολη παιδική ψυχή και τα καταφέρνει πολύ καλά! Περιστοιχίζεται δε από έναν πανάξιο θίασο, οι οποίοι πετυχαίνουν τον άθλο κανείς τους να μην υπολείπεται ερμηνευτικά κι αυτό χάρη στα προσόντα τους αλλά και στις σκηνοθετικές οδηγίες. Επικεφαλής, ο καταξιωμένος πλέον  Δημήτρης Κολοβός στο ρόλο του παππού και μαζί του οι πολύ καλοί Στέργιος Τζαφέρης και Άννα Κυριακίδου, ως πατέρας και μητέρα, ο εξαιρετικός Βασίλης Παπαδόπουλος, ως Σωτήρης, η δροσερή Κατερίνα Πλεξίδα, ως Αντιγόνη, η πολύ ξεχωριστή Πολυξένη Σπυροπούλου, ως κυρία Λεβέντη, η ευγενική Αίγλη Κατσίκη, ως Δροσούλα, ο διαφορετικός Ιωάννης Βαρβαρέσος, ως Γιάννης, ο πληθωρικός Ιωάννης Αιβάζογλου, ως Γιαούρτερ και οι εξίσου καλοί Μανώλης Φουντούλης, Λευτέρης Αγγελάκης, Δημήτρης Καρτόκης, Δημήτρης Τσεσμελής, Παναγιώτα Μπιμπλή και Ευανθία Σωφρονίδου στους υπόλοιπους ρόλους.


Το σκηνικό του Εδουάρδου Γεωργίου είναι περίφημο και δημιουργεί μικρές, ζεστές γωνιές, ενώ με ελάχιστες  λειτουργικές μετακινήσεις μας χαρίζει το προνόμιο της αλλαγής. Είναι δε αιρετικά χρωματιστό∙ αν και πολύχρωμο τα πολλά  χρώματα είναι ξεθωριασμένα , όπως ξεθωριασμένες είναι και οι ζωές των ανθρώπων που έχουν στερηθεί κάθε χαρά… Με ιδιαίτερη επιμέλεια είναι σχεδιασμένα από τον ίδιο και τα κοστούμια της παράστασης. Κάποια επιπλέον όμορφα πλάνα σε βίντεο ή φωτογραφίες των Χρήστου Δήμα και Άντας Λιάκου συμπληρώνουν τις σκηνογραφικές επιλογές.

Αυτό όμως που είναι καταπληκτικό σε αυτήν την παράσταση και μαζί με όλα τα παραπάνω μας παρασύρει στην κυριολεξία σε ένα ονειρικό ταξίδι στον κόσμο μιας άλλης εποχής είναι η σπουδαία μουσική και τα τραγούδια του Δημήτρη Ζαβρού. Είναι πολλά και τόσο μα τόσο μελωδικά!  Και οι στίχοι τους! Τα περισσότερα από αυτά τους στίχους των οποίων έγραψε σε συνεργασία με την Νέβι Κανίνια διηγούνται ολόκληρες ιστορίες και κτίζουν με τη σειρά τους το ιδιαίτερο κλίμα της εποχής, όπως  θέλει να το μεταφέρει ο σκηνοθέτης σε μουσική διδασκαλία του Παναγιώτη Μπάρλα. Οι φωτισμοί του έμπειρου Στέλιου Τζολόπουλου συνεισφέρουν κι αυτοί στην δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.


Εντυπωσιακές είναι οι σκηνές, όπου όλος ο θίασος ως τσούρμο κατεβαίνει στη σκηνή για να αναπαραστήσει μιαν εικόνα, μια σύντομη πράξη της ζωής.  Μικροπωλητές στο Μοναστηράκι, παράσταση κουκλοθέατρου, ουρά στο συσσίτιο∙ αλλά και αυτές όπου όλοι μαζί ξεχύνονται στον χώρο του θεάτρου με φωνές , τραγούδια, ήχους και μουσικές δημιουργώντας ένα υπέροχο κλίμα που μαγεύει τα παιδιά! Την κίνηση επιμελήθηκε η Φρόσω Κορρού.

Ιδανικός είναι ακόμη ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίζεται ο θάνατος από τον σκηνοθέτη, ώστε αν και αποτελεί αντικειμενικά ένα τραγικό γεγονός, ο φόβος που  προκαλεί εξατμίζεται μαγικά και αν και αγγίζει δεν τραυματίζει τις παιδικές ψυχές.

Η Χριστιάνα, η διπλανή μου μικρούλα πεταγότανε κάθε τρεις και λίγο από την καρέκλα της με ενθουσιασμό και χειροκροτούσε, και ρουφούσε όλη τη γλύκα της παράστασης αυτής! Και όπως διαπίστωσα, όταν αργότερα της μίλησα, ήταν ένα παιδί με ιδιαιτερότητες…


«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» είναι ένα έργο στο οποίο  η ιστορία- και όχι βέβαια μόνο τα ιστορικά γεγονότα-  προσεγγίζεται με ευχάριστο και προσιτό τρόπο μέσω της λογοτεχνίας! Ένα ταξίδι στο χρόνο που είναι εμπειρία και μάθημα και ταυτόχρονα, ένα σαφές αντιπολεμικό μήνυμα, εξαιρετικά επίκαιρο την εποχή που πολύ κοντά μας μαίνονται πόλεμοι και παιδιά ξεσπιτώνονται και οδηγούνται στην προσφυγιά.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» από το Κ.Θ.Β.Ε. είναι  πράγματι μεγάλος! Μεστή και περιεκτική διασκευή, δυνατές , άρτιες ερμηνείες, αξιοζήλευτα τραγούδια και εμπνευσμένη σκηνοθεσία που εκπέμπει από παντού μια τελειομανία που μας ενθουσίασε! Κανένα παιδί αλλά και κανένας μεγάλος δεν πρέπει να την χάσει!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣυγγραφέαςΖέη, Άλκη
ΔιασκευήΚυριακίδης, Σάββας
ΔιασκευήΤζαμαργιάς, Τάκης
ΣκηνοθεσίαΤζαμαργιάς, Τάκης
ΣκηνικάΓεωργίου, Εδουάρδος
ΚοστούμιαΓεωργίου, Εδουάρδος
ΜουσικήΖαβρός, Δημήτρης
Στίχοι τραγουδιώνΖαβρός, Δημήτρης
Στίχοι τραγουδιώνΚανίνια, Νέβι
ΚίνησηΚορρού, Φρόσω
ΦωτισμοίΤζολόπουλος, Στέλιος
Μουσική διδασκαλίαΜπάρλας, Παναγιώτης
Video ArtΔήμας, Χρήστος
Video ArtΛιάκου, Άντα
Βοηθός σκηνοθέτηΤσεσμελής, Δημήτρης
Βοηθός σκηνογράφουΠανά, Δανάη
Βοηθός ενδυματολόγουΠανά, Δανάη
Β' βοηθός σκηνοθέτηΑνδρέου, Χριστόδουλος
Β' βοηθός σκηνογράφουΌσσα, Μαρία
Β' βοηθός ενδυματολόγουΌσσα, Μαρία
Οργάνωση παραγωγήςΚουμανδράκη, Εύα
Ηθοποιοί
Αγγελάκης, Λευτέρης (Αχιλλέας)
Αϊβάζογλου, Ιορδάνης (Γιαούρτερ - Ψηλέας - Αγαρηνός)
Βαρβαρέσος, Ιωάννης (Γιάννης)
Γκρέζιος, Γιάννης (Πέτρος)
Καρτόκης, Δημήτρης (Θείος Άγγελος - Ιταλός στρατιώτης)
Κατσίκη, Αίγλη (Δροσούλα - Κουκλοπαίκτης)
Κολοβός, Δημήτρης (Παππούς)
Κυριακίδου, Άννα Π. (Μητέρα)
Μπιμπλή, Παναγιώτα (Ρίτα)
Παπαδόπουλος, Βασίλης (Σωτήρης)
Πλεξίδα, Κατερίνα (Αντιγόνη - Κουκλοπαίκτης)
Σπυροπούλου, Πολυξένη (Κυρία Λεβέντη)
Σωφρονίδου, Ευανθία (Νιούρα - Κυρία του Ερυθρού Σταυρού - Κοπέλα)
Τζαφέρης, Στέργιος (Πατέρας)
Τσεσμελής, Δημήτρης (Κύριος Λουκάτος - Μάικλ Κουκλοπαίκτης - Διερμηνέας)
Φουντούλης, Μανώλης (Διερμηνέας - Σούρα)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου