Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Εντυπωσιακός, ροκ « Μολυβένιος Στρατιώτης»



Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

Ένα φαντασμαγορικό μουσικοχορευτικό show, ένα δώρο σε όλες τις αισθήσεις  και ταυτόχρονα ένα έργο γεμάτο μηνύματα είναι η παράσταση «Ο Μολυβένιος στρατιώτης» σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη.


Το παραμύθι έγραψε το 1838 ο μεγάλος Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, εδώ όμως το βρίσκουμε να εξελίσσεται σχεδόν απαράλλαχτο στη σύγχρονη εποχή, των τάμπλετ και των κινητών τηλεφώνων, καθώς είναι αναμφίβολη η διαχρονικότητά του . Οι γονείς δυο παιδιών του σήμερα  λοιπόν, αποφασίζουν να αγοράσουν στα παιδιά τους δυο παραδοσιακά παιχνίδια, έναν μολυβένιο στρατιώτη στον γιο και μια μπαλαρίνα στην κόρη, για να τραβήξουν λίγο την προσοχή τους από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια.  Μα να που το στρατιωτάκι βρίσκεται να έχει ένα μόνο πόδι και το αγόρι στεναχωριέται στην αρχή, ιδίως καθώς η αδερφή του εκθειάζει την τελειότητα της μπαλαρίνας της. 


Σύντομα όμως το αγόρι θα νιώσει έναν ιδιαίτερο σύνδεσμο με τον στρατιώτη του, τον « ατελή στο σώμα μα  τέλειο στο πνεύμα». Αλλά το σημαντικότερο! Μια δυνατή  έλξη αναπτύσσεται ανάμεσα στα δυο παιχνίδια, τον στρατιώτη και την μπαλαρίνα που του τραγουδά « Μη φοβάσαι, στην καρδιά μου πάντα θα σαι!». Μα η αγάπη τους δεν αργεί να γίνει αντικείμενο  φθόνου, έτσι  ο κακός βασιλιάς των παιχνιδιών θα πετάξει τον στρατιώτη από το παράθυρο και σε λίγο  αυτός θα βρεθεί στη θάλασσα και στην κοιλιά ενός ψαριού ώσπου…..


Η Μαριάννα Τόλη ακολουθεί το μύθο, όμως επιλέγει ένα αισιόδοξο τέλος  καθώς όπως εξηγεί το αυθεντικό τέλος του παραμυθιού  εκτός από θλιβερό μοιάζει και αρκετά πολύπλοκο για τις παιδικές ψυχές∙ μα κυρίως για να δώσει ένα πραγματικά αισιόδοξο μήνυμα σε όλους και ένα κίνητρο στον καθένα να επιδιώκει και να προσδοκά το θαύμα στη ζωή του, το θαύμα που μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη και δεν θα πρέπει να θεωρείται ανέφικτο.

Το έργο είναι γραμμένο και για την νοημοσύνη των ενηλίκων, με έξυπνους διαλόγους , διεισδυτικότητα και χιούμορ και γεμάτο μηνύματα για όλους που αφορούν την διαφορετικότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την φιλία, την αδερφική αγάπη. Μα κυρίως είναι ένας ύμνος στον έρωτα που ξεσηκώνει με τα βέλη του μικρούς και μεγάλους, τη βαθιά, αληθινή δίχως όρια ερωτική αγάπη και  την αφοσίωση, συναισθήματα που φθίνουν δυστυχώς στην εποχή μας αλλά διατηρούν τουλάχιστον το σθένος τους στα παραμύθια.


Η παράσταση είναι ένα ροκ υπερθέαμα με εντυπωσιακά σκηνικά, λαμπερά κοστούμια, ατελείωτα μελωδικά τραγούδια από κρυστάλλινες φωνές και συνεχή χορό από μια μεγάλη ομάδα συγχρονισμένων καλλιτεχνών  που μαγεύει τις αισθήσεις. Έτσι, το παρακολούθησαν καθηλωμένοι από τους μικρούς μαθητές των παιδικών σταθμών ως τους μεγαλύτερους των σχολείων και τους δασκάλους τους,  καθώς όλοι είχαν να λάβουν κάτι κοινό μα και ο καθένας κάτι ξεχωριστό για τον εαυτό του, αυτό που θα τον άγγιζε περισσότερο. Το απόλαυσαν λοιπόν  μαζί παρέα και ρόκαραν στους ρυθμούς της αγάπης του μολυβένιου στρατιώτη και της καλής του μπαλαρίνας, αλλά και στους ρυθμούς της δικής τους καρδιάς που σκίρτησε μαζί με τις καρδιές των δυο πρωταγωνιστών!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Επιλογή μουσικής - Στίχοι: Μαριάννα Τόλη
Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κουζίτσκιν
Ενορχήστρωση: Αλέκος Μπαζάνης
Μουσική διδασκαλία: Ανδρέας Κουτρόπουλος
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Βαγγέλης Παπαντωνίου
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης, Γιάννης Κυρατζής
Φωτογραφίες - Trailer: Studio 123 Photography
Σχεδιασμός αφίσας – εντύπου: Graphica
Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ

Μολυβένιος Στρατιώτης: Αρσένιος Γαβριηλίδης
Χανς: Πασχάλης Αραμπατζής
Λίζα: Νόνικα Μαλκουτζή
Μπαλαρίνα: Κική Τσαλίκη
Μαύρη Μπαλαρίνα: Αντωνία Πιτουλίδου
Τζακ - Εργοστασιάρχης: Σωκράτης Μαϊδώνης
Ροκάς: Δημήτρης Ήλκος
Μητέρα - Μαριονέτα: Μαρία Elbrus
Στρατιώτες: Νίκος Βόσσος, Δημήτρης Δάγκαλης
Στρατιωτίνα: Δήμητρα-Ιόλη Εξάρχου
Στρατηγός: Στρατής Ανούδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου